30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Geschreven door Hanne, op 02 mei 2022

De lancering van 30 Dagen Minder Wagen werd gretig opgepikt door de kranten (zie onder meer artikels in De Morgen, De Standaard, Bruzz en het Nieuwsblad), op Radio 1 en in het VRT journaal en in Trends.

Allemaal gingen ze dieper in op de bijna 6 miljoen personenwagens die ingeschreven zijn in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. De afgelopen tien jaar steeg dat aantal jaarlijks met bijna 1 procent. 'Nochtans staan voertuigen 95 procent van de tijd stil', benadrukt professor Macharis. 'Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit.' Maar als je altijd voor de auto kiest - gewoon, omdat die voor je deur staat - lijkt duurzaam op weg gaan een hele opgave.

Daarom dus deze campagne. Door 30 dagen lang je auto-gewoonte te doorbreken, ontdek je misschien wel dat veel verplaatsingen perfect zonder wagen kunnen. ‘En als je dan eens een wagen nodig hebt, dan neem je een deelwagen, of een taxi, of je rijdt eens met mensen mee’, zegt Cathy Macharis.

De lidorganisaties van het Netwerk Duurzame Mobiliteit zetten volop in op het verspreiden en verbeteren van deze alternatieven. Ideale vrienden om je op weg te helpen met deze challenge dus!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen”, schreef Socrates meer dan 2000 jaar geleden al. Dat hebben we als organisatoren van 30 Dagen Minder Wagen zeker gedaan. Van inspirerende rapporten tot onconventionele evenementen, dit is wat wij binnen het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met de lidorganisaties sinds de vorige editie van 30 Dagen Minder Wagen in beweging hebben gezet.

Lees meer over Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

Acht budgethacks die je helpen autominderen

Autorijden is duur, dat is geen nieuws meer. Door te kiezen voor openbaar vervoer bespaar je automatisch een pak geld. Lees even mee.

Lees meer over Acht budgethacks die je helpen autominderen

Word partner van 30 Dagen Minder Wagen

30 Dagen Minder Wagen zoekt partners om de campagne te ondersteunen en mee uit te dragen. Maar vooral om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee te doen en hun eigen auto wat vaker aan de kant te laten staan. Vorig jaar was de campagne alvast nationaal nieuws en bereikten we meer dan 6500 deelnemers. Dit jaar gaan we voor minstens 15.000. En daarvoor rekenen we ook op jouw hulp.

Lees meer over Word partner van 30 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van