30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Geschreven door Laura, op 02 mei 2022

De lancering van 30 Dagen Minder Wagen werd gretig opgepikt door de kranten (zie onder meer artikels in De Morgen, De Standaard, Bruzz en het Nieuwsblad), op Radio 1 en in het VRT journaal en in Trends.

Allemaal gingen ze dieper in op de bijna 6 miljoen personenwagens die ingeschreven zijn in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. De afgelopen tien jaar steeg dat aantal jaarlijks met bijna 1 procent. 'Nochtans staan voertuigen 95 procent van de tijd stil', benadrukt professor Macharis. 'Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit.' Maar als je altijd voor de auto kiest - gewoon, omdat die voor je deur staat - lijkt duurzaam op weg gaan een hele opgave.

Daarom dus deze campagne. Door 30 dagen lang je auto-gewoonte te doorbreken, ontdek je misschien wel dat veel verplaatsingen perfect zonder wagen kunnen. ‘En als je dan eens een wagen nodig hebt, dan neem je een deelwagen, of een taxi, of je rijdt eens met mensen mee’, zegt Cathy Macharis.

De lidorganisaties van het Netwerk Duurzame Mobiliteit zetten volop in op het verspreiden en verbeteren van deze alternatieven. Ideale vrienden om je op weg te helpen met deze challenge dus!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Dit was ‘m dan. De koudste zomer van de rest van ons leven.

Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson. Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de afgelopen maanden. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Lees meer over Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Maak van 30 Dagen Minder Wagen een succes met deze vijf gouden tips

Laten we eerlijk zijn: een goed voornemen volhouden is voor niemand gemakkelijk. Maar hé, daarvoor zijn wij er. Ga aan de slag met deze vijf tips en je zal zien dat je fluitend naar het einde van de maand juni fietst. Of wandelt. Of treint. Afijn, je snapt wat we bedoelen.

Lees meer over Maak van 30 Dagen Minder Wagen een succes met deze vijf gouden tips

Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Het is zover. Het eindrapport van 30 Dagen Minder Wagen is bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport werd samengesteld op basis van de input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen waarmee de minister en andere beleidsmensen aan de slag kunnen.

Lees meer over Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Onze partners

Met de steun van