30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Geschreven door Hanne, op 02 mei 2022

De lancering van 30 Dagen Minder Wagen werd gretig opgepikt door de kranten (zie onder meer artikels in De Morgen, De Standaard, Bruzz en het Nieuwsblad), op Radio 1 en in het VRT journaal en in Trends.

Allemaal gingen ze dieper in op de bijna 6 miljoen personenwagens die ingeschreven zijn in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. De afgelopen tien jaar steeg dat aantal jaarlijks met bijna 1 procent. 'Nochtans staan voertuigen 95 procent van de tijd stil', benadrukt professor Macharis. 'Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit.' Maar als je altijd voor de auto kiest - gewoon, omdat die voor je deur staat - lijkt duurzaam op weg gaan een hele opgave.

Daarom dus deze campagne. Door 30 dagen lang je auto-gewoonte te doorbreken, ontdek je misschien wel dat veel verplaatsingen perfect zonder wagen kunnen. ‘En als je dan eens een wagen nodig hebt, dan neem je een deelwagen, of een taxi, of je rijdt eens met mensen mee’, zegt Cathy Macharis.

De lidorganisaties van het Netwerk Duurzame Mobiliteit zetten volop in op het verspreiden en verbeteren van deze alternatieven. Ideale vrienden om je op weg te helpen met deze challenge dus!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Bijna 6000 enthousiastelingen hebben samen héél véél dagen laten zien dat autominderen geen kunst is. Omdat de bevraging nog loopt, zijn de precieze cijfers over het aantal autovrije dagen nog niet binnen. Maar als we een extrapolatie doen op basis van de tussentijdse enquêtes, dan gaan we vlotjes op 117.000 autovrije dagen eindigen. Hoe zot is dat?

Lees meer over Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Na de eerste editie van 30 Dagen Minder Wagen verzamelden wij de beste tips uit de nieuwsbrieven in een handig e-book.

Lees meer over Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Word partner van 30 Dagen Minder Wagen

30 Dagen Minder Wagen zoekt partners om de campagne te ondersteunen en mee uit te dragen. Maar vooral om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee te doen en hun eigen auto wat vaker aan de kant te laten staan. Vorig jaar was de campagne alvast nationaal nieuws en bereikten we meer dan 6500 deelnemers. Dit jaar gaan we voor minstens 15.000. En daarvoor rekenen we ook op jouw hulp.

Lees meer over Word partner van 30 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van