30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Geschreven door Laura, op 02 mei 2022

De lancering van 30 Dagen Minder Wagen werd gretig opgepikt door de kranten (zie onder meer artikels in De Morgen, De Standaard, Bruzz en het Nieuwsblad), op Radio 1 en in het VRT journaal en in Trends.

Allemaal gingen ze dieper in op de bijna 6 miljoen personenwagens die ingeschreven zijn in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. De afgelopen tien jaar steeg dat aantal jaarlijks met bijna 1 procent. 'Nochtans staan voertuigen 95 procent van de tijd stil', benadrukt professor Macharis. 'Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit.' Maar als je altijd voor de auto kiest - gewoon, omdat die voor je deur staat - lijkt duurzaam op weg gaan een hele opgave.

Daarom dus deze campagne. Door 30 dagen lang je auto-gewoonte te doorbreken, ontdek je misschien wel dat veel verplaatsingen perfect zonder wagen kunnen. ‘En als je dan eens een wagen nodig hebt, dan neem je een deelwagen, of een taxi, of je rijdt eens met mensen mee’, zegt Cathy Macharis.

De lidorganisaties van het Netwerk Duurzame Mobiliteit zetten volop in op het verspreiden en verbeteren van deze alternatieven. Ideale vrienden om je op weg te helpen met deze challenge dus!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Al meer dan 3500 deelnemers!

Al meer dan 3500 mensen doen mee aan 30 Dagen Minder Wagen. En er komen er elke dag nog bij. Er zitten zelfs bekende gezichten tussen de deelnemers. Weerman Frank Deboosere heeft zich al ingeschreven en gaat in juni volop voor meer duurzame mobiliteit.

Lees meer over Al meer dan 3500 deelnemers!

Hoeveel kost autorijden écht?

Het klinkt als de vraag van 1 miljoen. En misschien is ze dat ook wel. Want weet jij hoeveel van je budget je in je eigen auto pompt? Veel mensen weten ongeveer wel wat een liter diesel of benzine kost aan de pomp, al iets minder mensen weten wat hun jaarlijkse verzekering kost en nog minder mensen weten hoeveel wegentaks ze jaarlijks betalen voor hun auto. En het lijstje met “verborgen” kosten is nog heel wat langer. Tijd voor duidelijkheid in jouw portemonnee!

Lees meer over Hoeveel kost autorijden écht?

Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Dit was ‘m dan. De koudste zomer van de rest van ons leven.

Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson. Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de afgelopen maanden. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Lees meer over Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Onze partners

Met de steun van