Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Bijna 6000 enthousiastelingen hebben samen héél véél dagen laten zien dat autominderen geen kunst is. Omdat de bevraging nog loopt, zijn de precieze cijfers over het aantal autovrije dagen nog niet binnen. Maar als we een extrapolatie doen op basis van de tussentijdse enquêtes, dan gaan we vlotjes op 117.000 autovrije dagen eindigen. Hoe zot is dat?

Geschreven door Hanne, op 05 juli 2023

117.000 autovrije dagen: dat is één autovrije dag per Gents gezin

In Gent, de tweede grootste stad in Vlaanderen, wonen zo’n 117000 gezinnen. 117000 autovrije dagen, dat is dus hetzelfde als wanneer alle Gentse gezinnen hun auto een dag lang aan de kant laten staan. Nemen we de gemiddelde grootte van een Vlaams gezin even als maatstaf, dan staat 117000 autovrije dagen ook gelijk met zo’n ongeveer 2500 gezinnen die één wagen (fulltime) voltijds aan de kant laten. Dat zijn genoeg wagens om een grote randparking van 150 hectare te vullen (op basis van de gemiddelde parkeerplaats voor een wagen, nl. 12,5 m²).

Hoe gaat het nu verder?

De deelnemers vulden een eerste enquête in bij aanvang van de campagne en kregen vervolgens wekelijks de vraag hoeveel dagen ze hun wagen niet hadden gebruikt. In september gaan de leden van het Netwerk Duurzame Mobiliteit tijdens focusgroepen met een deel van de deelnemers in gesprek over de drempels die ze hebben ondervonden.

In het najaar worden alle gegevens uit de enquêtes verwerkt tot praktische aanbevelingen voor beleidsmakers. Bedoeling is om meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om de mobiliteitsroutines van mensen permanent en duurzaam te veranderen.

We doen verder in 2024. Tot dan!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Wie zit er achter 30 Dagen Minder Wagen?

De 30 Dagen Minder Wagen is een campagne van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. We werken samen met het Departement van Mobiliteit en Openbare Werken, de onderzoeksgroep MOBI en onze vier mobiliteitspartners NMBS, De Lijn, Cambio autodelen en Blue Bike. Een breed netwerk aan enthousiaste steden, gemeenten en organisaties draagt de boodschap mee naar buiten.

Lees meer over Wie zit er achter 30 Dagen Minder Wagen?

Acht budgethacks die je helpen autominderen

Autorijden is duur, dat is geen nieuws meer. Door te kiezen voor openbaar vervoer bespaar je automatisch een pak geld. Lees even mee.

Lees meer over Acht budgethacks die je helpen autominderen

Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Na de eerste editie van 30 Dagen Minder Wagen verzamelden wij de beste tips uit de nieuwsbrieven in een handig e-book.

Lees meer over Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van