Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Bijna 6000 enthousiastelingen hebben samen héél véél dagen laten zien dat autominderen geen kunst is. Omdat de bevraging nog loopt, zijn de precieze cijfers over het aantal autovrije dagen nog niet binnen. Maar als we een extrapolatie doen op basis van de tussentijdse enquêtes, dan gaan we vlotjes op 117.000 autovrije dagen eindigen. Hoe zot is dat?

Geschreven door Hanne, op 05 juli 2023

117.000 autovrije dagen: dat is één autovrije dag per Gents gezin

In Gent, de tweede grootste stad in Vlaanderen, wonen zo’n 117000 gezinnen. 117000 autovrije dagen, dat is dus hetzelfde als wanneer alle Gentse gezinnen hun auto een dag lang aan de kant laten staan. Nemen we de gemiddelde grootte van een Vlaams gezin even als maatstaf, dan staat 117000 autovrije dagen ook gelijk met zo’n ongeveer 2500 gezinnen die één wagen (fulltime) voltijds aan de kant laten. Dat zijn genoeg wagens om een grote randparking van 150 hectare te vullen (op basis van de gemiddelde parkeerplaats voor een wagen, nl. 12,5 m²).

Hoe gaat het nu verder?

De deelnemers vulden een eerste enquête in bij aanvang van de campagne en kregen vervolgens wekelijks de vraag hoeveel dagen ze hun wagen niet hadden gebruikt. In september gaan de leden van het Netwerk Duurzame Mobiliteit tijdens focusgroepen met een deel van de deelnemers in gesprek over de drempels die ze hebben ondervonden.

In het najaar worden alle gegevens uit de enquêtes verwerkt tot praktische aanbevelingen voor beleidsmakers. Bedoeling is om meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om de mobiliteitsroutines van mensen permanent en duurzaam te veranderen.

We doen verder in 2024. Tot dan!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Het is zover. Het eindrapport van 30 Dagen Minder Wagen is bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport werd samengesteld op basis van de input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen waarmee de minister en andere beleidsmensen aan de slag kunnen.

Lees meer over Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Dit was ‘m dan. De koudste zomer van de rest van ons leven.

Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson. Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de afgelopen maanden. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Lees meer over Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen”, schreef Socrates meer dan 2000 jaar geleden al. Dat hebben we als organisatoren van 30 Dagen Minder Wagen zeker gedaan. Van inspirerende rapporten tot onconventionele evenementen, dit is wat wij binnen het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met de lidorganisaties sinds de vorige editie van 30 Dagen Minder Wagen in beweging hebben gezet.

Lees meer over Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van