Na een maand proberen denk je misschien: zo zonder auto leven, dat lukt me wel aardig. Hou die gedachte zeker vast, want waarom zou je per se een eigen wagen houden die toch maar 95% van de tijd stilstaat? Je hebt de afgelopen maand sowieso heel wat euro’s bespaard op brandstof, maar jammer genoeg niet op de vaste kosten, zoals verzekering, belastingen, autokeuring enzovoort. Want die blijven gewoon doorlopen, of je auto stilstaat of niet. Is de tijd én je geest rijp om afscheid te nemen van jouw (trouwe) vierwieler? Dan helpt dit lijstje om ervoor te zorgen dat er geen tranen vloeien en dat je geen praktische zaken over het hoofd ziet.
Geschreven door Hanne, op 04 juli 2023
Doe onderzoek naar de marktwaarde van je wagen. Met het geld dat de verkoop (of sloop) opbrengt kan je misschien een abonnement nemen bij De Lijn of investeren in die (elektrische) bakfiets waar je al zo lang naar verlangt. Heel wat steden en gemeenten bieden trouwens premies aan wanneer je je wagen inruilt voor een duurzamer alternatief. Informeer je online of vraag het na in het loket van jouw gemeente.
Vergeet je nummerplaat niet in te leveren. Schroef je nummerplaat achteraan de wagen los en geef deze onverpakt af in een postkantoor of postpunt. De schrapping is gratis en gebeurt onmiddellijk.
Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om te informeren naar de juiste procedure voor het beëindigen van je polis. Hou rekening met een zekere opzegtermijn.
Uiteraard zijn er momenten dat een wagen goed van pas komt. Denk aan een ritje naar het containerpark of een familiebezoekje. Gelukkig bestaan er heel wat autodeelinitiatieven. Je vindt er vast eentje naar je goesting.
Rij je met een salariswagen? Onderhandel met je werkgever over een alternatief, zoals een abonnement op de bus of trein, autodelen of fietsleasing.
En last but not least: vergeet je zonnebril en doosje muntjes niet uit het handschoenkastje te halen. Geniet van elk moment dat je niet meer in die blikken doos zit en weet dat jouw beslissing om geen eigen auto meer te bezitten weer voor meer openbare ruimte zorgt. Misschien wel als terras, stadstuintje of speel- en flaneerzone.
En af en toe nog eens twijfelen, daar is niks mis mee, zoals Jan het zo mooi verwoordt in zijn blog. Zolang je de stap maar zet! En eenmaal die stap gezet, kan je gerust stellen dat je 30 Dagen Minder Wagen hebt ‘uitgespeeld’ zoals Sven Huysmans tweet.
Het is zover. Het eindrapport van 30 Dagen Minder Wagen is bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport werd samengesteld op basis van de input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen waarmee de minister en andere beleidsmensen aan de slag kunnen.
Lees meer over Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen
Laten we eerlijk zijn: een goed voornemen volhouden is voor niemand gemakkelijk. Maar hé, daarvoor zijn wij er. Ga aan de slag met deze vijf tips en je zal zien dat je fluitend naar het einde van de maand juni fietst. Of wandelt. Of treint. Afijn, je snapt wat we bedoelen.
Lees meer over Maak van 30 Dagen Minder Wagen een succes met deze vijf gouden tips
De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.
Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.