Geld groeit niet aan de bomen

Erger nog, het kost ons net bomen. Het geld dat jij bij de bank parkeert, blijft daar immers niet in een kluis liggen. Het wordt geïnvesteerd. En die investeringen zijn niet altijd zo positief voor mens, milieu of planeet. Grootbanken financieren bijvoorbeeld nog massaal fossiele brandstoffen. En we weten allemaal: fossiele brandstoffen zijn de motor van de klimaatverandering. Ook Belgische banken doen hieraan mee, met jouw geld.

Geschreven door Hanne, op 28 juni 2023

Als protest tegen deze bedenkelijke investeringen zijn er over heel de wereld bewegingen ontstaan die banken aanspreken om ethisch te handelen en te investeren in milieuvriendelijke zaken zoals hernieuwbare energie. In België deinst Move your Money er niet voor terug om de banken, vaak op ludieke wijze, aan de tand te voelen. Zo zetten zij duurzaam bankieren op de agenda.

Gelukkig zijn er banken die wel het goede voorbeeld geven en hun geld investeren in duurzame projecten, zoals vdk bank. In de ranking van duurzame banken staan ze in de top drie. Wij moesten dan ook geen twee keer nadenken om vdk te vragen als sponsor voor 30 Dagen Minder Wagen! We spraken met Wouter Van Besien van vdk bank over hun visie op bankieren.

Wat hebben bankieren en mobiliteit met elkaar gemeen?

“Misschien wel dat veel mensen er niet meer over nadenken. Voor velen is zich verplaatsen met de wagen vanzelfsprekend. We zijn ons er niet meer van bewust hoeveel plaats de auto inneemt, hoeveel files, schadelijke uitstoot en onveiligheid die auto’s veroorzaken. Even onbewust zijn we eigenlijk over ons spaargeld. We staan er niet bij stil wat ermee gebeurt, wat de impact ervan is. Daarin zit dus een gelijkenis tussen bankieren en mobiliteit. Laat ons ervan bewust zijn dat er duurzame alternatieven zijn, en dat die niet persé meer moeite of geld kosten."

Wat betekent duurzaam bankieren precies voor jullie?

“Als bank zijn we ons bewust van onze impact en kijken we met een ethische en duurzame blik naar de wereld. En dus zijn we selectief in welke bedrijven en initiatieven we beleggen en welke kredieten we verlenen. Want die bepalen wel mee de toekomst. En dat moet een duurzame toekomst zijn. Money makes the world go round, maar dat mag niet ten koste gaan van onze planeet.”

“Geld heeft twee kanten, zeggen ze. Maar volgens ons heeft het er drie! Door duurzaam te bankieren kan je kiezen voor rendement voor jezelf, je streek en de planeet. We roepen iedereen dan ook op: verdriedubbel je denken! We ontwierpen zelfs een speciaal muntstuk met drie kanten om dat duidelijk te maken. Betalen kan je er niet mee, maar hopelijk doet het mensen wel even nadenken.” (lacht)

Foto 2 munt

Hoe gaan jullie concreet aan de slag met duurzaam bankieren?

“We werken met 9 duurzaam ethische garanties als kapstok. We investeren lokaal en denken aan de impact op lange termijn. Bij vdk bank beschermen we mensen tegen een te hoge schuldenlast, geven we kredieten aan missiegedreven ondernemers, en nemen we mensenrechten en respect voor het milieu als criteria mee in de investeringen die we doen. Zo hebben we investeringen in fossiele brandstoffen volledig uitgesloten, en daar zijn we trots op!”

Welke duurzame banking hacks hebben jullie voor de deelnemers van 30 Dagen Minder Wagen?

  1. Informeer je. Het is jouw geld, dus je hebt het recht om te weten wat ermee wordt gedaan. Niet tevreden met hoe je geld wordt geïnvesteerd? Check dan puntje 2.

  2. Verander van bank, dat is tegenwoordig niet zo ingewikkeld meer. Via bankswitching.be regelen je nieuwe en je oude bank alles onder elkaar. Kan je niet volledig verhuizen naar een nieuwe bank? Alle begrip! Stap voor stap. Je kan bijvoorbeeld al een spaarrekening openen bij een duurzame bank.

  3. Probeer altijd een spaarbuffer te hebben. Heb je meer geld dan de spaarbuffer, praat dan met een adviseur die je vertrouwt over wat je nog met je geld wil doen. Termijnsparen, duurzame beleggingsfondsen, participeren in burgercoöperaties, er is veel mogelijk om je geld in de goede richting te laten rollen.

Wil jij weten hoe je bank het doet? Op bankwijzer.be ontdek je de scores van jouw bank op thema's zoals klimaatverandering en mensenrechten.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Minder autorijden is een zegen voor je gezondheid. Je beweegt meer, je maakt je hoofd leeg. En dat heeft een grotere impact dan je denkt. Lees hier hoe dat komt.

Lees meer over 8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Lees meer over 30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen”, schreef Socrates meer dan 2000 jaar geleden al. Dat hebben we als organisatoren van 30 Dagen Minder Wagen zeker gedaan. Van inspirerende rapporten tot onconventionele evenementen, dit is wat wij binnen het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met de lidorganisaties sinds de vorige editie van 30 Dagen Minder Wagen in beweging hebben gezet.

Lees meer over Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van