Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen”, schreef Socrates meer dan 2000 jaar geleden al. Dat hebben we als organisatoren van 30 Dagen Minder Wagen zeker gedaan. Van inspirerende rapporten tot onconventionele evenementen, dit is wat wij binnen het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met de lidorganisaties sinds de vorige editie van 30 Dagen Minder Wagen in beweging hebben gezet.

Geschreven door Hanne, op 18 april 2023

Mobiliteit voor dummies

Was je er vorig jaar niet bij en is (duurzame) mobiliteit helemaal nieuw voor jou? De collega’s van Mobiel21 maakten een videoreeks die zeven moeilijke woorden uit de wereld van de mobiliteit helder en met een knipoog uitlegt. Neem ze mee naar een mobiliteitsquiz of discussies aan de familietafel. Succes gegarandeerd!

Autodelen in stijgende lijn: één deelauto vervangt tot 10 privé-auto's

Impactrapport cover

Autodelers bezitten minder auto’s dan de gemiddelde Vlaming. Elke deelauto haalt zo tussen de drie en tien privé-auto’s van de straat. Bovendien kiezen autodelers opvallend vaker voor de fiets en rijden ze minder met de auto. Dat blijkt uit het impactrapport van Autodelen.net, dat als eerste de vervangratio van deelauto’s in Vlaanderen heeft berekend.

Alles over de echte impact van autodelen.

Maak jouw wandeling van de ene halte naar een andere groener, gezelliger en gaver

Limburg kent sinds november een nieuwe Groene Haltewandeling, goed voor 16 km wandelplezier tussen Diest en Schulen. “De Groene wat?”, horen we jou denken.

De Groene Haltewandelingen van TreinTramBus motiveren je om te gaan wandelen met het openbaar vervoer. Deze wandelingen kan je dus doen zonder wagen, want je moet niet terug naar je auto en kunt gewoon van halte A naar punt B wandelen! Zo verken je een groter gebied en beleef je dus meer!

Bestel een brochure en kom meer te weten!

‘I whip my… tegel?’

Je leest het goed. Op 21 maart heeft in niet minder dan 150 gemeenten het eerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen plaatsgevonden. Op die dag stak men in de deelnemende gemeenten de handen uit de mouwen om zoveel mogelijk tegels te wippen. De boodschap? De 16(!)% verharde Vlaamse oppervlakte zoveel mogelijk ontharden en zo meer ruimte creëren voor groen en waterdoorlatend materiaal. Zo gaan we onder meer het hitte-eiland effect en waterschaarste tegen.

Doet jouw gemeente ook mee? Wip er dan op los en bewijs jouw harde werk. Zo maak je kans om ‘publiekswipper van de maand’ te worden!

Fietsen met je hart tijdens ‘Bike for life’

Bijlage 4 Ambassadeurs Bram Verbruggenen Cindy Van Geldorp Trappen Bikefor Life2022 Op Gang

Fietsen is niet enkel goed voor je hart, je kan het ook doen met hart én ziel. In 2022 fietsten 4.400 deelnemers samen 47.000 ritten voor het goede doel. 51 werkgevers fietsten mee met hun personeel, goed voor €52.925. Ook dit jaar kan je deelnemen met je collega’s. Per fietsrit naar en van het werk schenkt jouw werkgever een bedrag naar keuze. Bike for Life is een initiatief van de Fietsersbond. Met het bijeen gefietste bedrag worden, in samenwerking met Netwerk Tegen Armoede, fietsoplossingen aangeboden aan mensen in vervoersarmoede.

Meer informatie en deelnemen

Laat je thuis achter in goede handen met ‘Holidaysitting’

Duurzaam reizen doe je niet enkel door je ritten en voertuigen te delen. Je kan ook jouw vakantie delen via de Holidaysitting dienst van Mpact. Met Holidaysitting kan iedereen goedkoop op vakantie gaan en maken we efficiënter gebruik van woningen. Dat is een win-win voor mens en milieu.

Word een oppasser of vraag een oppasser aan

Inspiratie voor steden en gemeenten voor meer duurzame logistiek

We kunnen niet zonder stedelijke logistiek. Steden met winkels, werven, kantoorgebouwen en bewoners moeten bevoorraad worden met alles wat wij nodig hebben. Dat heeft een grote impact op ons leven in steden: het vervoer van goederen in en uit de stad brengt een grote uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof met zich mee. Bovendien zorgen deze verplaatsingen ook voor files, ruimtebeslag, geluidsoverlast en onveilige verkeerssituaties.

Om dat te veranderen staken verschillende organisaties de hoofden bij elkaar en ontstond de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Vijf jaar later zijn ze met vijftig bedrijven, steden en sociale organisaties die met straffe acties bijdragen aan een emissievrije stedelijke omgeving.

Lees hier hun ervaringen, tips & tricks

Strappers zijn de baas

Strapdag gem basisschool koksijde 2

Op 16 september 2022 ging de Strapdag voor de zestiende keer door in ruim 1400 scholen. Strapdag is de dag waarop alle kinderen stappend of trappend (op de fiets) naar school gaan. Dat gebeurt elk jaar op de vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit (16-22 september). Vorig jaar stond de strapdag in het teken van solidariteit. Wil jij ook met jouw school deelnemen dit jaar? Hou de website van Octopusplan in de gaten voor meer informatie.

Het openbaar vervoer houdt kin omhoog ondanks alle uitdagingen

Wij geloven in het openbaar vervoer als ruggengraat van het mobiliteitssysteem. Helaas heeft de sector het de laatste tijd niet makkelijk gehad. Denk maar aan de stijgende energieprijzen met impact op de tarieven bij de NMBS en de agressie waarmee werknemers van de openbare vervoersdiensten vaak te maken krijgen. Wij geloven dat elke crisis een opportuniteit is. De NMBS toont zich alvast van haar meest flexibele kant sinds de corona pandemie. Zo kwam de spoormaatschappij met een flexabonnement, gericht op de telewerker die twee of drie dagen per week naar kantoor pendelen.

Conclusie

Duurzame mobiliteit blijft een wereld in beweging en verandering. Eén van de redenen is het sociale aspect van duurzaam reizen: mobiliteit is er voor en door de mensen. Daardoor blijven uitdagingen zich aanbieden en evolueren ze mee met onze maatschappij. Een campagne zoals 30 Dagen Minder Wagen is van groot belang om deze maatschappelijke veranderingen in kaart te brengen. Samen met de deelnemers brengen we de noden en mogelijke oplossingen over aan beleidsmakers. Zo willen we onze samenleving doen evolueren van passief en afwachtend naar actief en gamechanging.

Jij doet toch ook mee?

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Geld groeit niet aan de bomen

Erger nog, het kost ons net bomen. Het geld dat jij bij de bank parkeert, blijft daar immers niet in een kluis liggen. Het wordt geïnvesteerd. En die investeringen zijn niet altijd zo positief voor mens, milieu of planeet. Grootbanken financieren bijvoorbeeld nog massaal fossiele brandstoffen. En we weten allemaal: fossiele brandstoffen zijn de motor van de klimaatverandering. Ook Belgische banken doen hieraan mee, met jouw geld.

Lees meer over Geld groeit niet aan de bomen

Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

Reizen zonder eigen wagen, is zalig rustig. Als de reiskriebels toeslaan moet je vaak wel iets meer plannen, en iets meer tijd voorzien dan voorheen. Of niet natuurlijk! Want ook dichtbij is er zoveel moois te ontdekken.

Lees meer over Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Minder autorijden is een zegen voor je gezondheid. Je beweegt meer, je maakt je hoofd leeg. En dat heeft een grotere impact dan je denkt. Lees hier hoe dat komt.

Lees meer over 8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van