Duurzaam gedrukte stickers en bierviltjes dankzij drukkerij Zwartopwit

Dit jaar werken we samen met drukkerij Zwartopwit voor duurzaam gedrukt campagnemateriaal. Zij voorzien Vlaanderen al jaren van duurzaam drukwerk. Om een autorit te vermijden organiseerden we maar wat graag een videocall met algemeen directeur Manu Lemeur en Jef Kempen van drukkerij Zwartopwit.

Geschreven door Laura, op 14 april 2023

Kleinere ecologische voetafdruk

“Voor ons zijn duurzame producten geen luxe die we vanboven op het schap zetten, zoals bioproducten in de supermarkt. Het is de essentie van ons aanbod dat het ‘op ooghoogte’ komt te staan.” zegt Jef.

In de afgelopen jaren heeft Zwartopwit de productieprocedure aangepast om de ecologische voetafdruk te verkleinen. “Papier is een onmisbaar product voor een drukkerij”, legt Manu uit, “Zwartopwit gebruikt nu standaard hoogwaardig gerecycleerd en FSC®-gelabeld papier. Maar het tijdperk van stoffig recyclagepapier is voorbij. Wij hebben nu papier dat een beter drukresultaat oplevert, en zelfs mooier is dan normaal papier. De inkt die we gebruiken lost ook sneller op bij recycling. Voor onze drukplaten kozen we bewust niet voor de goedkope platen die chemische en vervuilende ontwikkelbaden vereisen. Als één van de eerste ‘grotere’ drukkerijen in de Benelux kiezen we voor de duurdere ‘procesloze’ platen met een veel betere impact op de leefomgeving.”

Verder dan de productie alleen

Zwartopwit vermindert hun CO2-uitstoot aanzienlijk door bestellingen te leveren op vastgestelde dagen in stedelijke afhaalpunten. In steden als Gent en Antwerpen worden de bestellingen door fietskoeriers aan huis bezorgd.

Ook voor de medewerkers heeft Zwartopwit een fietsplan: ze kunnen op kosten van het bedrijf een fiets leasen en laten onderhouden. 60% van hun werknemers maakt daar gebruik van. “Het kost ons wel wat, maar het past volledig in onze duurzame visie”, zegt Manu.

Zwartopwit fietsbeleid2

Steun aan 30 Dagen Minder Wagen

Zwartopwit ontwikkelde een pagina op hun website waar je duurzaam communicatiemateriaal kan bestellen om de campagne bekend te maken bij jouw collega’s, buurt en achterban. Als je bij hen besteld help je de campagne 30 Dagen Minder Wagen vooruit, want een stuk daarvan gaat naar de campagne!

Bestel hier je duurzaam gedrukte campagnemateriaal!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

Reizen zonder eigen wagen, is zalig rustig. Als de reiskriebels toeslaan moet je vaak wel iets meer plannen, en iets meer tijd voorzien dan voorheen. Of niet natuurlijk! Want ook dichtbij is er zoveel moois te ontdekken.

Lees meer over Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

Ontdek Scone, de app die je helpt om CO₂-neutraal te worden.

Iedereen die meedoet met 30 Dagen Minder Wagen is sowieso goed bezig. Maar om echt goed te weten hoe goed je bezig bent, is een klein beetje hulp wel gemakkelijk. En dus stellen we je graag voor aan Scone, een Belgische app die je helpt om je CO₂-voetafdruk te verkleinen. Elke dag zet je kleine stapjes via slimme tips en uitdagingen die je zelf kiest. Ideaal om je beloftes te houden en netjes te monitoren hoeveel duurzame kilometers jij aflegt tijdens 30 Dagen Minder Wagen (en daarna natuurlijk).

Lees meer over Ontdek Scone, de app die je helpt om CO₂-neutraal te worden.

30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Lees meer over 30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van