5 routetips voor fietsvakanties met begin- en eindpunt aan een station

Heb je zin om deze zomer meerdere dagen na elkaar te fietsen door prachtige landschappen en historische steden? Tussendoor de tijd te nemen om musea of historische erfgoedlocaties te verkennen? Zoek niet verder! We hebben 5 routes geselecteerd die starten en eindigen in de buurt treinstations. Zo kan je gemakkelijk de trein nemen met je fiets en hop, je bent vertrokken!

Geschreven door Hanne, op 28 juni 2024

In eigen land: De UNESCO-fietsroute

Aulne Abbey during golden hour DSC 0135

Deze themaroute leidt je in elf etappes langs de culturele en historische rijkdommen van Wallonië. Starten doe je in Doornik, eindigen doe je 500 kilometer verderop in de mijnsite van Blegny (op 25 minuten fietsen van het station van Wezet). De route voert je langs de Henegouwse vlaktes, de oevers van de Maas, de heuvels van de Condroz en de valleien van de Ardennen. Onderweg passeer je heel wat erfgoedsites die open zijn voor het publiek, zoals het mijncomplex van Bois-du-Luc, de abdij van Stavelot of de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes. Ook aan bezienswaardige stadjes en dorpen geen gebrek. Een route voor wie houdt van variatie dicht bij huis!

Meer info

De LF Maasroute: van Maastricht tot Rotterdam

WOUDRICHEM 2 8626168309

Het Nederlandse stuk van de Maasroute voert je 480 kilometer van Maastricht tot Rotterdam langs - tjah, hoe kan het anders - de Maas. Op niet minder dan twaalf plekken steek je de rivier over met een ponton. De route is goed bewegwijzerd met LF-borden en volgt grotendeels rustige wegen en fietspaden. Onderweg passeer je eeuwenoude vestingstadjes zoals Woudrichem en nationale parken zoals de Maasduinen. De route is toegankelijk voor fietsers van alle niveaus en onderweg vind je tal van campings, B&B’s en hotels.

Meer info

Radfernweg Berlijn-Kopenhagen

Copenhagen view from Christiansborg castle

De Radfernweg Berlijn-Kopenhagen is een populaire fietsroute van ongeveer 630 kilometer die de twee hoofdsteden Berlijn en Kopenhagen verbindt. Na een citytrip in Berlijn voert de route je door de schilderachtige regio's van Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern, met stops bij historische stadjes en natuurparken. De route bereikt de Baltische Zee bij Rostock, waar je de ferry naar Gedser in Denemarken neemt. In Denemarken fiets je verder door charmante dorpen en langs mooie kustlijnen naar Kopenhagen, bekend om zijn fietsvriendelijke infrastructuur. De route is goed gemarkeerd en volgt rustige wegen en fietspaden, met tal van accommodatiemogelijkheden langs de weg.

Meer info

De Avenue Verte: van Londen naar Parijs

Château de Miromesnil 2

Nog twee hoofdsteden die je aan elkaar fietst! De Avenue Verte fietsroute verbindt Londen met Parijs. De route is ongeveer 470 kilometer lang. Je fietst door het Engelse platteland, langs pittoreske dorpen en historische stadjes. Vervolgens neemt de route je mee naar de kustplaats Newhaven, vanwaar je een veerboot naar Dieppe in Frankrijk neemt. In Frankrijk vervolg je je weg door het Normandische landschap en de regio Île-de-France, waar je de majestueuze kathedraal van Beauvais kunt bezoeken. De route eindigt in hartje Parijs, bij de pas gerestaureerde Notre-Dame. De Avenue Verte is goed gemarkeerd en geschikt voor fietsers van alle niveaus, met tal van accommodatiemogelijkheden en eetgelegenheden onderweg.

La via Rhôna: van Genève naar de Middellandse Zee

Saint benezet in southeastern France

La Via Rhôna verbindt het Meer van Genève in Zwitserland met de Middellandse Zee in Frankrijk. Deze route van ongeveer 815 kilometer volgt de loop van de Rhône-rivier, is goed bewegwijzerd en geschikt voor fietsers van alle niveaus. In de Zwitserse Alpen kan je genieten van adembenemende panorama's en heldere bergmeren. Verder passeer je de steden Lyon en Avignon, charmante dorpjes, uitgestrekte wijngaarden van de Côtes du Rhône, lavendelvelden in de Provence en de natuurgebieden in de Camargue. Eindigen doe je aan de Middellandse zee, waar je kunt ontspannen op de stranden van Arles of Sète. Vanuit Arles sta je bovendien in minder dan 6 uur terug in Brussel!

Meer info

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Na een maand proberen denk je misschien: zo zonder auto leven, dat lukt me wel aardig. Hou die gedachte zeker vast, want waarom zou je per se een eigen wagen houden die toch maar 95% van de tijd stilstaat? Is de tijd én je geest rijp om afscheid te nemen van jouw (trouwe) vierwieler? Dan helpt dit lijstje om ervoor te zorgen dat er geen tranen vloeien en dat je geen praktische zaken over het hoofd ziet.

Lees meer over Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Duurzaam op internationale handelsreis: Elements toont dat het kan

Voor haar activiteiten moet het achtkoppig salesteam van Elements vaak op (verre) handelsreis. Het bedrijf doet haar best om haar personeel zo duurzaam mogelijk op bestemming te krijgen. En die moeite loont, zo blijkt.

Lees meer over Duurzaam op internationale handelsreis: Elements toont dat het kan

Maak je mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst

In een wereld die CD’s vervangt door Spotify en DVD’s door Netflix, zien we dat ook het ‘consumeren’ van mobiliteit belangrijker wordt dan het ‘bezit’ ervan. Een duurzaam mobiliteitsbeleid beantwoordt daarom niet alleen aan de vraag naar meer sustainability. Ook werknemers uiten de behoefte naar meer autonomie en duurzaamheid.

Lees meer over Maak je mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van