Waarom?

Omdat wij geloven dat jij het kan: 30 dagen lang meer fietsen, wandelen, autodelen of trein-tram-bussen. Door een maand lang bewuster bezig te zijn met je mobiliteit, ga je vanzelf kiezen voor minder auto. Want al die andere manieren van onderweg zijn hebben je veel te bieden:

  • je boost je gezondheid door meer te bewegen én je hebt minder last van file- en parkeerstress
  • je bespaart veel geld aan brandstof- en parkeerkosten
  • je leert nieuwe routes, schone plekken en fijne mensen kennen onderweg
  • je draagt je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatverandering
  • en je vergroot de een groeiende groep mensen die meer en betere infrastructuur willen voor openbaar vervoer, fietsers, voetgangers en autodelers.

Met andere woorden: je maakt een positief verschil door je gewoontes te doorbreken. Jouw deelname is een signaal aan de beleidsmakers dat duurzame mobiliteit en straten en wijken op mensenmaat hoger op de agenda moeten.

We doen dit samen

Meer te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en autodelen: dat lijkt misschien lastig. Maar met onze concrete tips en de steun van véél gemeenten en andere partners gaat het je zeker lukken.

En voor al die keren dat je niet zonder auto kan, gebruiken wij onze stem om de beleidsmakers te laten weten dat er meer investeringen nodig zijn in openbaar vervoer, comfortabele wandel- en fietsinfrastructuur en autodelen.

Voor de pers

Wie zit er achter 30 Dagen Minder Wagen?

Netwerk Duurzame Mobiliteit verenigt als erkende koepel van mobiliteitsverenigingen Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, Fietsersbond, Mobiel 21, Mpact, Trage Wegen, TreinTramBus en de Voetgangersbeweging. Allemaal samen zetten we elk jaar deze campagne op poten. Netwerk Duurzame Mobiliteit wil een samenleving mogelijk maken waarin iedereen, zonder onderscheid, zich met minimale negatieve effecten voor mens en planeet, vrij kan verplaatsen.

Deze campagne komt tot stand met de steun van het departement Mobiliteit en Openbare Werken. 30 dagen minder wagen past binnen Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit die inzet op duurzamer vervoer.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Dit zijn de ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen!

30 Dagen Minder Wagen heeft een prachtige groep ambassadeurs weten te strikken. Niet allemaal bekende gezichten voor het grote publiek, maar dat is voor ons niet van belang. Wat telt is dat ze allemaal een duurzame levensstijl omarmen en anderen willen inspireren. Ze laten dit zien in hun werk, op sociale media, op televisie of in interviews. Maar vooral in hun dagelijkse denken en handelen. We zijn hen enorm dankbaar. De tien ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen op een rijtje!

Lees meer over Dit zijn de ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen!

Hoeveel kost autorijden écht?

Het klinkt als de vraag van 1 miljoen. En misschien is ze dat ook wel. Want weet jij hoeveel van je budget je in je eigen auto pompt? Veel mensen weten ongeveer wel wat een liter diesel of benzine kost aan de pomp, al iets minder mensen weten wat hun jaarlijkse verzekering kost en nog minder mensen weten hoeveel wegentaks ze jaarlijks betalen voor hun auto. En het lijstje met “verborgen” kosten is nog heel wat langer. Tijd voor duidelijkheid in jouw portemonnee!

Lees meer over Hoeveel kost autorijden écht?

Vijf gouden tips om je autovrije voornemens waar te maken

Laten we eerlijk zijn: een goed voornemen volhouden is voor niemand gemakkelijk. Maar hé, daarvoor zijn wij er. Met deze vijf tips fiets je fluitend naar het einde van de maand juni. Of te voet. Of met de trein. Afijn, je snapt wat we bedoelen.

Lees meer over Vijf gouden tips om je autovrije voornemens waar te maken

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van