We vragen alle deelnemers hoe ze zich verplaatsen voor, tijdens en na de campagne. Zo willen we meten of deelnemers hun verplaatsingsgedrag veranderen. Is het gelukt om de auto te laten staan? Als het niet altijd is gelukt, willen we ook graag weten welke drempels je tegen kwam. Dan stappen wij met die informatie en concrete aanbevelingen om dat op te lossen naar beleidsmakers.

Wij ondersteunen je heel de campagne met tips & tricks die je helpen om de maand tot een goed einde te brengen. Denk aan de ideale websites om je fietsroute te plannen, inspiratie voor autovrije boodschappen en prachtige uitstapjes die je met de trein kan bereiken. Bovendien hebben onze partners De Lijn, Blue-bike en cambio autodelen een pak voordelen voor je klaarstaan. Neem je deel met een organisatie? Dan maak je ook kans om een elektrische fiets te kunnen proberen met je collega's in de maand juni dankzij onze partner O2O. Ten slotte zorgen we ervoor dat je jouw ervaringen kan delen in bevragingen. De input van al die duizenden deelnemers vertalen wij in aanbevelingen voor een beter beleid. Zo zorgen we er samen voor dat straks iedereen de eigen wagen kan laten staan!

Waarschijnlijk is de welkomstmail in je spam-box beland. Kan je ook daar niets vinden? Stuur dan een mailtje naar info@30dagenminderwagen.be.

Ja hoor, je kan op elk moment van de maand nog inschrijven. En zo blijf je sowieso op de hoogte van het volgende experiment.

Zeker! Draag mee de boodschap van 30 Dagen Minder Wagen uit en laat zien hoe fijn het leven zonder eigen wagen is. Jouw ervaringen inspireren weer een heleboel andere mensen en motiveren hen om het ook eens te proberen.

Het doel van 30 Dagen Minder Wagen is om je een maand lang duurzamer te laten verplaatsen. We zijn ervan overtuigd dat dit een positieve bijdrage levert aan je leven en leefomgeving. Toch eens je eigen wagen gebruikt? Geen nood! Stop niet omdat je toch af en toe aan de verleiding toegegeven hebt. Doe je best en geef in de enquêtes aan waarom het toch niet altijd even gemakkelijk was.

“Duurzame mobiliteit omschrijven we als voldoende mobiliteit om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven zonder dat de negatieve gevolgen van ons individueel mobiliteitsgedrag de mobiliteit van anderen op korte of lange termijn nadelig beïnvloeden.”

Lees meer over onze visie over duurzame mobiliteit en wat donuts daarmee te maken hebben.

Absoluut! Hoe meer mensen mee experimenteren, hoe beter. Roep jouw leerlingen, werknemers, teamgenoten en sportbuddies op om zich in te schrijven voor het experiment en hou elkaar gemotiveerd. Dit jaar kan je je ook met een groep samen inschrijven! Zo maak je je engagement samen des te sterker. Organiseer je samen een activiteit, laat dan van je horen met #30dagenminderwagen en wij supporteren mee.

Fijn dat je duurzame mobiliteit mee een zetje wil geven! Je kan je werknemers aanmoedigen om zich allemaal samen als groep in te schrijven, en natuurlijk de 30 Dagen Minder Wagen mee bekend maken via jouw kanalen. Zin in iets meer? Dan kan je partner of sponsor worden. Neem contact op met laura@duurzame-mobiliteit.be om de mogelijkheden te bespreken.

De campagne wordt georganiseerd door de koepelorganisatie Netwerk Duurzame Mobiliteit met haar 8 lidorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Mobiel 21, Autodelen.net, Mpact, Fietsersbond, Voetgangersbeweging, Trage Wegen en Trein Tram Bus. We doen dit in samenwerking met Prof. Cathy Macharis en haar onderzoeksgroep Mobilise. Daarnaast werken we ook samen met onze sponsors NMBS, De Lijn, Blue-bike, cambio autodelen, o2o, VDK en zwartopwit en meer dan 25 partners. Meer weten? Klik hier.

De tiende, twintigste, dertigste, veertigste, vijftigste, zestigste, zeventigste, tachtigste, negentigste en honderdste deelnemer die de vragenlijst verstuurd via de nieuwsbrief op 30 juni volledig invullen, worden de 10 winnaars van deze win actie. Zij krijgen een AS Adventure bon t.w.v. €30. Indien deze deelnemer niet reageert gaat deze steeds naar de volgende deelnemer (in het geval van de tiende deelnemer gaat dit dan naar nummer 11, dan 12, dan 13,...).

Duik in de inspiratie

Ondertussen, achter de schermen van 30 Dagen Minder Wagen

Juni ligt alweer meer dan een maand achter ons. Terwijl jullie volop genieten van zomer, vakantie en onderweg zijn, is het team van 30 Dagen Minder Wagen achter de schermen volop aan 't knallen. We verwerken de antwoorden die jullie gaven op de bevragingen en we bereiden de focusgroepen van september voor. In die focusgroepen vragen we de pieren uit de neus van mensen met uiteenlopende mobiliteitsprofielen.

Lees meer over Ondertussen, achter de schermen van 30 Dagen Minder Wagen

Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Bijna 6000 enthousiastelingen hebben samen héél véél dagen laten zien dat autominderen geen kunst is. Omdat de bevraging nog loopt, zijn de precieze cijfers over het aantal autovrije dagen nog niet binnen. Maar als we een extrapolatie doen op basis van de tussentijdse enquêtes, dan gaan we vlotjes op 117.000 autovrije dagen eindigen. Hoe zot is dat?

Lees meer over Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Na een maand proberen denk je misschien: zo zonder auto leven, dat lukt me wel aardig. Hou die gedachte zeker vast, want waarom zou je per se een eigen wagen houden die toch maar 95% van de tijd stilstaat? Je hebt de afgelopen maand sowieso heel wat euro’s bespaard op brandstof, maar jammer genoeg niet op de vaste kosten, zoals verzekering, belastingen, autokeuring enzovoort. Want die blijven gewoon doorlopen, of je auto stilstaat of niet.

Is de tijd én je geest rijp om afscheid te nemen van jouw (trouwe) vierwieler? Dan helpt dit lijstje om ervoor te zorgen dat er geen tranen vloeien en dat je geen praktische zaken over het hoofd ziet.

Lees meer over Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van