Kurt De Wilde deed in 2023 mee met 30 Dagen Minder Wagen

Veel mensen zijn al bewust bezig met hun mobiliteit. 30 Dagen Minder Wagen stimuleert twijfelaars om ook de stap te zetten. We contacteerden drie deelnemers van de editie 2023 met de vraag of ze tips hebben voor mensen die nog twijfelen. Vandaag: Kurt De Wilde

Geschreven door Hanne, op 24 april 2024

Kurt De Wilde (54), onderwijsbegeleider aan UGent

'Ik woon in Lochristi en werk dicht bij het station Gent-Sint-Pieters. Vroeger deed ik die afstand met de wagen, maar door de vele wegenwerken in Gent en de bijhorende files werd mijn pendeltijd de laatste jaren een stuk langer. Dat wekte ergernis bij me op. In april vorig jaar kochten mijn vrouw en ik bovendien een nieuwe e-bike, oorspronkelijk met de bedoeling vaker te fietsen in het weekend en boodschappen te doen in de nabije supermarkt. Ik ben er eens mee naar het werk gefietst en was enorm verrast van hoe vlot dat ging. Meteen had ik de smaak te pakken. Vandaag probeer ik zoveel mogelijk met de fiets te pendelen.

De pendeltijd is misschien wat langer, maar met de auto loopt de reistijd altijd uit. De tijd die ik erover doe met de fiets, ongeveer 40 minuten voor 14 kilometer, is een stuk constanter. Onderweg kom ik tot rust. Een tweede verrassing is de fietsvergoeding die ik ervoor krijg. De 7,5 euro die ik elke dag bij elkaar fiets, zet ik opzij voor het geval ik onderhoudskosten heb aan mijn fiets.

Mijn tip voor mensen die de stap willen maken? Bekijk met je werkgever of er tegemoetgekomen kan worden bij de aanschaf van een e-bike. Eens je de wondere wereld van de elektrische fiets hebt ontdekt wil je niet meer terug. Ik kom een stuk meer ontspannen op mijn werk toe, weet redelijk precies hoe lang ik onderweg zal zijn en moet niet noodzakelijk nog een half uur sporten na thuiskomst.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Was dit 'm dan? De koudste zomer van de rest van ons leven.

Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson, waterbommen ... Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de voorbije jaren. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Lees meer over Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Delen is de max!

Je wilt je zo slim en duurzaam mogelijk verplaatsen. Maar hoe krijg je nu die tweehonderd liter potgrond van het tuincentrum naar huis? En hoe raak je nu bij die suikertante die op de boerenbuiten woont? Geen nood, want delen is het nieuwe hebben. Voor elke vraag, klein of groot, bestaat er wel een oplossing op maat.

Lees meer over Delen is de max!

Met deze tips maak je van 30 Dagen Minder Wagen een succes!

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt gemiddeld 21 dagen. Oude gewoonten zijn vaak hardnekkig en maken dat die 21 dagen niet altijd even gemakkelijk zijn. Daarom geven we graag een aantal tips & tricks mee om dat auto-matisme klein te krijgen.

Lees meer over Met deze tips maak je van 30 Dagen Minder Wagen een succes!

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van