Meedoen aan 30 Dagen Minder Wagen? Dit is waarom!

Meedoen met 30 Dagen minder Wagen? Daar zijn niet één, maar verschillende redenen voor. Voor de twijfelaars: ontdek hieronder waarom!

Geschreven door Hanne, op 02 mei 2024

Voor jezelf

Dagelijks op een duurzame manier naar het werk gaan, zorgt ervoor dat je je langer in de frisse buitenlucht begeeft. Wie de auto neemt, zet vaak slechts enkele stappen: van de voordeur tot aan de auto. Als je het openbaar vervoer neemt, komen daar al snel enkele wandelminuten bij. En ook fietsen en te voet naar het werk gaan, vergroot vanzelfsprekend de tijd dat je buiten bent.

Daarnaast ben je meer in beweging:

Dat zijn een heleboel voordelen voor slechts 1 kleine aanpassing in je leven.

Uit onderzoek van Statistics Canada blijkt dat 66% van de mensen die naar hun werk wandelen of fietsen “zeer tevreden” zijn over hun woon-werkverplaatsing. Minder dan een derde van de automobilisten daarentegen hebben dat gevoel bij hun verplaatsing. Dat komt onder andere doordat fietsers en voetgangers veel zekerder zijn van de duur van hun verplaatsing. Ze verliezen geen tijd in files of met het zoeken naar parkeerplaatsen. Ze ervaren ook een groter gevoel van autonomie en vrijheid. Fietsers ervaren minder angst. Dat komt onder meer doordat er dopamine vrijkomt als je beweegt. Minder stress, een beter humeur: je zou van minder gaan fluiten.

Lees meer

Voor je portefeuille

Autorijden is duur, dat weten we. Volgen het CREG (Federale Energieregulator) gaat zelfs de helft van een gemiddeld inkomen naar het bezit van de auto. Dat budget zit in de aankoopprijs, een eventuele lening, autobelastingen, verzekering, onderhouds- en brandstofkosten. Stel je eens voor welke andere leuke dingen je zou kunnen doen voor dat bedrag!

Een andere kostprijs die je niet in je eigen portefeuille voelt, maar die we wel voelen als maatschappij, is de luchtvervuiling. De gevolgen van luchtvervuiling kosten onze maatschappij wel zo’n 8 miljard euro extra (Europese Commissie in milieurapport; 2022). Dat komt onder andere door het verhoogde risico op beroertes, hartziekten, longkanker en andere longaandoeningen.

Lees meer

Voor de planeet

Minder met de wagen rijden heeft een serieuze impact op het klimaat. Vorig jaar konden we hierdoor wel zo’n 900 ton CO2* uitsparen! Dat komt overeen met de productie van maar liefst 1240 transatlantische vluchten. Autominderen voor meer impact!

*De berekening is een schatting op basis van de gemiddelde CO2-uitstoot van een wagen. We beschikken niet over exacte data. We werken met gemiddelde CO2 uitstoot per wagen van 140 g CO2eq/km en een gemiddelde verplaatsing van 35 km/dag

Lees meer

Hoe kan het beter?

Doe mee aan de campagne en proef van een leven met minder - of zelfs helemaal geen - wagen! Schrijf je in en laat ons weten hoeveel kilometers minder je de auto wil gebruiken. Ben je al volledig autoloos? Ook dan kan je inschrijven. Zo onderschrijf je mee het belang van de campagne en dus van duurzame vervoersmiddelen!

Hoe meer deelnemers, hoe duidelijker ons signaal naar de overheid.

Doe mee en laat zo je stem horen!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

"Beste politici, kan het qua mobiliteit misschien ook meer zijn dan enkel goede voornemens?"

Meer verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, onze politici hebben er de mond van vol. Allemaal goed en wel, maar put the money where your mouth is. Autokilometers verminderen is een must. Maar als degelijke alternatieven en promotie van actieve verplaatsingen geen grotere hap van het mobiliteitsbudget krijgen, krijgen alle goede intenties van de wereld geen enkele extra pendelaar op de trein of fiets.


Lees meer over "Beste politici, kan het qua mobiliteit misschien ook meer zijn dan enkel goede voornemens?"

Ontmoet Bartoszzz, de kunstenaar achter de gecustomizede kajak!

Wist je al dat je op Scone-app een gepersonaliseerde kajak kunt winnen? Schrijf je vandaag nog in en maak kans op deze geweldig originele prijs. Maak kennis met Bartoszzz, de 41-jarige kunstenaar uit Gent, die deze kajak uniek maakt met zijn geweldige tekeningen.

Lees meer over Ontmoet Bartoszzz, de kunstenaar achter de gecustomizede kajak!

Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Na de eerste editie van 30 Dagen Minder Wagen verzamelden wij de beste tips uit de nieuwsbrieven in een handig e-book.

Lees meer over Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van