Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

Reizen zonder eigen wagen, is zalig rustig. Als de reiskriebels toeslaan moet je vaak wel iets meer plannen, en iets meer tijd voorzien dan voorheen. Of niet natuurlijk! Want ook dichtbij is er zoveel moois te ontdekken.

Geschreven door Hanne, op 21 juni 2022

We gingen op zoek naar bestemmingen op minder dan 6, 5 uur reizen vanaf Brussel en pikten er vijf parels voor je uit.

Marseille (5u30 uur treinen)

Lara schipperen b E Flh8 CW Yu E unsplash

De Franse havenstad had lang een groezelig imago, maar is nu een van de hotste plekken aan de Mediterraanse kust. Met een Marseille City Pass heb je toegang tot de meeste musea, hop je snel op het openbaar vervoer en kun je ook nog eens deelfietsen ontlenen. Start je dag op het hoogste punt van de stad bij de Notre-Dame De la Garde, struin door de straten op zoek naar een stuk savon de Marseille. De avond zet je in met een ijskoude pastis en kikkererwtenchips bij Cafe de l’Abbaye aan de Vieux Port. Geen zin om enkel in de stad te blijven? Op Komoot vind je tal van fijne wandelroutes in de buurt.

Alexei maridashvili c T8n CT71 Zr0 unsplash

Groningen (3u50 uur treinen)

Bij aankomst in het station van de Nederlandse studentenstad word je al meteen getrakteerd op een mooi staaltje architectuur en restauratie: het plafond is gemaakt van papier en prachtig beschilderd. Daar kun je ook direct een OV-fiets huren om verder te trekken. In de stad haal je je cultuurhart op in het Groninger Museum. Na al die cultuur nood aan een frisse neus? Klauter de Gotische Martinitoren op voor een zicht over de stad. Je honger kun je stillen bij Pernikkel voordat je je bij de Pintelier je toch nog een beetje thuis kunt wanen en je heimwee kunt verdrinken in een pintje. Kun je geen genoeg krijgen van dat platte land? Doorreizen naar andere Nederlandse steden zoals Leeuwarden of Utrecht is ook een aanrader!

Hamburg (6u25 treinen)

Niklas ohlrogge Vnves2tov Cs unsplash

In Duitsland reis je deze zomer onbeperkt met de trein voor maar 9 euro per maand. Waar wacht je nog op? In Hamburg kun je je vergapen aan de 19e eeuwse pakhuizen in Speicherstadt. Of rondsnuisteren op een van de rommelmarkten in St. Pauli of Sternschanze. Schuif je voetjes onder de tafel bij Hobenköök om te proeven van lokale seizoensproducten. Zin om de bloemetjes echt buiten te zetten? Het Hamburgse nachtleven is bekend bruisend; bijvoorbeeld bij de Indra Club, waar de Beatles ooit hun eerste show speelden. Hamburg is met de fiets goed begaanbaar (bijvoorbeeld met deelfietssysteem StadtRAD), en ook het openbaar vervoer is heel goed uitgerold.

Brighton (3u15 treinen)

Ben guerin e Kc YTT9mg MI unsplash

Deze kleurrijke Zuid Engelse badplaats op een uurtje van Londen is behalve één van de zonnigste plekken in het Verenigd Koninkrijk ook de “gay capital of the UK.” Behalve de attracties op de beroemde Palace Pier is er ook genoeg te doen. Het indrukwekkende Royal Pavillion bezoeken bijvoorbeeld of fish en chips eten aan het water. Op stap met de kleinsten? Het Toy & Model Museum kan pronken met meer dan 10,000 stukken speelgoed. Brighton is een fijne stad om rond te kuieren maar ook goed te fiets te doen. Met het BTN deelfietssysteem is dat een fluitje van een cent.

Bazel (5u30 treinen)

Claudio schwarz v66 S Xbm DVA unsplash

Op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is Bazel een fijne bestemming om een langere trip mee te beginnen of eindigen. Maar het stadje aan de Rijn heeft zelf ook genoeg te bieden. Begin met een ochtend in het Tinguely museum; en koop dan een Wickelfisch om net als de inwoners van Bazel zwemmend naar je volgende bestemming te gaan. Met de tas houd je je kleding en andere benodigdheden droog en heb je een boei om aan te hangen. Zo kun je doordobberen; naar de botanische tuinen bijvoorbeeld. Prik ‘s avonds een vorkje in het Volkshaus of spring binnen bij de Markthalle voor een hapje in ongedwongen sfeer. Bazel is niet groot, dus te voet kom je al een heel eind. Als je verder wilt, of de stad van een andere kant wilt ontdekken kun je ook fietsen huren via Guest Bike Basel.

(Foto's
Koffers: Caroline Selfors
Marseille: Lara Schipperen
Groningen: Alexei Maridashvili
Hamburg: Niklas Ohlrogge
Brighton: Ben Guerin
Bazel: Claudio Schwarz)
  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen”, schreef Socrates meer dan 2000 jaar geleden al. Dat hebben we als organisatoren van 30 Dagen Minder Wagen zeker gedaan. Van inspirerende rapporten tot onconventionele evenementen, dit is wat wij binnen het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met de lidorganisaties sinds de vorige editie van 30 Dagen Minder Wagen in beweging hebben gezet.

Lees meer over Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

Ondertussen, achter de schermen van 30 Dagen Minder Wagen

Juni ligt alweer meer dan een maand achter ons. Terwijl jullie volop genieten van zomer, vakantie en onderweg zijn, is het team van 30 Dagen Minder Wagen achter de schermen volop aan 't knallen. We verwerken de antwoorden die jullie gaven op de bevragingen en we bereiden de focusgroepen van september voor. In die focusgroepen vragen we de pieren uit de neus van mensen met uiteenlopende mobiliteitsprofielen.

Lees meer over Ondertussen, achter de schermen van 30 Dagen Minder Wagen

8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Minder autorijden is een zegen voor je gezondheid. Je beweegt meer, je maakt je hoofd leeg. En dat heeft een grotere impact dan je denkt. Lees hier hoe dat komt.

Lees meer over 8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van