Autorijden is duur, dat kon je al lezen in ons artikel over de échte kosten van autorijden. Kies je daarentegen voor het openbaar vervoer, dan bespaar je automatisch een pak geld. Zowel De Lijn als de NMBS hebben talloze voordeelformules en kortingen om je portemonnee een plezier te doen.
Geschreven door Hanne, op 19 juni 2023
Met het openbaar vervoer naar je werk of school gaan heeft veel voordelen. Je hebt je handen vrij, je bespaart CO2 én je staat minder in de file. Maar vooral: het kost je heel weinig. Je werkgever is immers wettelijk verplicht om bij te dragen in je woon-werkverplaatsing. Bij De Lijn gaat het om minimaal 71,8 % van de aankoopprijs. en veel werkgevers betalen gewoon de volle 100 %. Check zeker bij je personeelsdienst hoe het op jouw werk geregeld is, vóór je je ticket of abonnement koopt.
Ga je elke dag naar je werk, dan is een abonnement het voordeligst. Werk je deeltijds of vaak van thuis uit en ben je maar 2 of 3 keer per week op je werk? Dan is de 50-rittenkaart echt iets voor jou. Voor 75 euro kan je 50 keer de bus nemen binnen de drie maanden, waar en wanneer jij wil. Da's heel veel service, voor de prijs van 1,5 euro.
> Jongeren (6-24 jaar) en 65-plussers genieten van een extra korting met een Buzzy Pazz of Omnipas 65+.
> Leden van de Gezinsbond, reizen extra voordelig dankzij 10% spaarkorting .
> heel wat steden en gemeenten komen tussen in een abonnement voor kinderen tussen 6 en 14 jaar. Ontdek hier of dat ook het geval is in jouw gemeente.
> Ben je student of heb je er één in huis? Ook verschillende hogescholen en universiteiten komen tussen in het busabonnement.
De wettelijke werkgeversbijdrage in de private sector is 59,57% van de prijs van een abonnement voor 2e klas. Werkgevers kunnen die bijdrage optrekken naar 80% van de abonnementsprijs via een NMBS Mobility Pack, waarbij de overige 20% van de abonnementsprijs in 2e klasse vergoed wordt door de overheid.
Wie van deze regeling kan genieten reist dus helemaal gratis in 2e klas. Een gesprek met je personeelsdienst, kan dus zeker lonen.
Ook de NMBS heeft een interessante formule voor pendelaars die niet elke dag naar hun werk sporen. Het Flex Abonnement is de geknipte formule als je gemiddeld twee à drie keer per week met de trein reist tussen dezelfde stations. Je kan uiteraard kiezen tussen 2e of 1e klasse. Je koopt het Flex Abonnement makkelijk via de NMBS-app of aan een loket. Check ook hier vooraf of je werkgever de abonnementskost betaalt. Het Flex Abonnement is trouwens ook ideaal als je vaak dezelfde privéverplaatsing maakt.
Ook in je vrije tijd zijn De Lijn en de NMBS vriendelijk voor je portemonnee.
> Met een 10-rittenkaart van De Lijn betaal je 1,7 euro per rit. Ideaal als je maar af en toe een bus of tram nodig hebt. Bovendien is de 10-rittenkaart makkelijk te gebruiken. Je kan ze kopen via de app of de website van De Lijn of als een kaart in een Lijnwinkel of in heel wat supermarkten en winkels.
> Trek je eropuit met een grote groep, zoals je vereniging, sportclub of vriendenkring? En gaan er 10 tot 30 personen mee? Dan koop je een groepsticket. Beschikbaar in de app, via de website van De Lijn in de Lijnwinkel of aan een automaat.
Trek je erop uit met familie of vrienden? Dan maakt het Discovery Ticket van de NMBS je vast nog blijer. Zo reis je van maandag tot zondag heen en terug met 50% korting naar evenementen, pretparken, musea en andere leuke bestemmingen. Super toch: geen parkeerstress (of duur parkeerticket) en je geniet nog eens van 't onderweg zijn ook. Op de website van de NMBS vind je alle evenementen en attracties waar je naar toe kan met het Discovery Ticket. Je kan het Discovery Ticket afdrukken of als pdf opslaan op je smartphone. Sommige Discovery Tickets zijn ook aan het loket of aan de automaat in het station verkrijgbaar.
Het Bravo!-ticket en het Event-ticket brengen je ook met 50% korting naar concertzalen als Vorst Nationaal, Het Depot, de Ancienne Belgique of de Roma en alle grote Belgische festivals. Hoe werkt het? Koop eerst je toegangsticket voor het evenement waar je naartoe wil. Op dat ticket staat een unieke NMBS-code vermeld. Surf naar de website van de NMBS (deze pagina voor concertzalen, deze pagina voor festivals) en koop daar je voordelige treintickets met de NMBS-code. Download je ticket. En klaar om te gaaaaaan!
Krijg je maar niet genoeg van duurzame mobiliteit en wil je nóg meer het verschil maken? Dat kan door vrijwilliger te worden binnen een van de vele mobiliteitsorganisaties die samen de campagne 30 Dagen Minder Wagen trekken. Want duurzame mobiliteit verbindt! Een greep uit het aanbod.
Laat je niet misleiden door de Engelse naam: Oxford is wel degelijk oer-Belgisch en monteert al drie generaties lang fietsen van topniveau. Met een focus op kwaliteit, zijn deze fietsen speciaal ontworpen voor het Belgische wegdek en de grillige weersomstandigheden.
Lees meer over Oxford-fietsen zijn kwalitatief, duurzaam én lokaal
30 Dagen Minder Wagen heeft een prachtige groep ambassadeurs weten te strikken. Niet allemaal bekende gezichten voor het grote publiek, maar dat is voor ons niet van belang. Wat telt is dat ze allemaal een duurzame levensstijl omarmen en anderen willen inspireren. Ze laten dit zien in hun werk, op sociale media, op televisie of in interviews. Maar vooral in hun dagelijkse denken en handelen. We zijn hen enorm dankbaar. De tien ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen op een rijtje!
Lees meer over Dit zijn de ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen!
Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.