Acht budgethacks die je helpen autominderen

Autorijden is duur, dat is geen nieuws meer. Door te kiezen voor openbaar vervoer bespaar je automatisch een pak geld. Lees even mee.

Geschreven door Hanne, op 19 juni 2023

Naar 't werk of op uitstap: de bus is altijd een voordelig idee

Met de bus naar je werk of school gaan. Dat heeft veel voordelen. Je hebt je handen vrij, je bespaart CO2 én je staat minder in de file. Maar vooral: het kost je heel weinig. Je werkgever is immers wettelijk verplicht om bij te dragen in je woon-werkverplaatsing. En dat is goed nieuws voor jou, want voor een vervoerbewijs van De Lijn gaat het om minimaal 71,8 % van de aankoopprijs. Er dragen ook heel wat werkgevers voor de volle 100 % bij. Check zeker bij je personeelsdienst hoe het op jouw werk geregeld is, vóór je je ticket of abonnement koopt.

Ga je elke dag met De Lijn naar je werk, dan is een abonnement het voordeligst.
> Jongeren (6-24 jaar) en 65-plussers genieten van een extra korting met een Buzzy Pazz of Omnipas 65+.
> Leden van de Gezinsbond, reizen extra voordelig dankzij 10% spaarkorting.
> Bovendien komen heel wat steden en gemeenten tussen in een abonnement voor kinderen tussen 6 en 14 jaar. Ontdek hier of dat ook het geval is in jouw gemeente.
> Ben je student of heb je er één in huis? Weet dan dat ook verschillende hogescholen en universiteiten tussenkomen in het busabonnement.

Werk je deeltijds of vaak van thuis uit en ben je maar 2 of 3 keer per week op je werk? Dan is de 50-rittenkaart echt iets voor jou. Voor 75 euro kan je 50 keer de bus nemen binnen de drie maanden, waar en wanneer jij wil. Da's heel veel service, voor de prijs van 1,5 euro.

Large Shoot Britt Guns 11

Ook in je vrije tijd is De Lijn de vriend van je portemonnee.
> Met een 10-rittenkaart betaal je 1,7 euro per rit. Ideaal als je maar af en toe een bus of tram nodig hebt. Bovendien is de 10-rittenkaart makkelijk te gebruiken. Je kan 'm kopen via de app of > de website van De Lijn of als een kaart in een Lijnwinkel of in heel wat supermarkten en winkels.
> Trek je eropuit met een grote groep, zoals je vereniging, sportclub of vriendenkring? En gaan er 10 tot 30 personen mee? Dan koop je best een groepsticket. Beschikbaar in de app, via delijn.be in de Lijnwinkel of een automaat.

Portemonneehacks voor treinreizigers

Ook de NMBS heeft een nieuwe formule voor pendelaars die niet elke dag naar hun werk sporen. Het Flex Abonnement is de geknipte formule als je gemiddeld twee à drie keer per week met de trein reist tussen dezelfde stations. Je kan uiteraard kiezen tussen een abo voor 2e of 1e klasse. Je koopt het Flex Abonnement makkelijk via de NMBS-app. Check ook hier vooraf of je werkgever de abonnementskost betaalt.

Trek je erop uit met familie of vrienden? Dan maakt het Discovery Ticket je vast blij. Zo reis je heen en terug met 50% korting (!) naar evenementen, pretparken, musea en ander leuks. Van maandag tot zondag. Super toch: geen parkeerstress (of duur parkeerticket) en je geniet nog eens van 't onderweg zijn ook. Op de website van de NMBS vind je alle evenementen en attracties waar je naar toe kan met het Discovery Ticket. Koop je toegangstickets bij de bestemming en je krijgt een NMBS-code waarmee je eenvoudig een Discovery Ticket kan kopen via de NMBS-website. Die code vind je op het ticket van de attractie. Je kan het Discovery Ticket afdrukken of als pdf opslaan op je smartphone. Sommige Discovery Tickets zijn ook aan het loket of aan de automaat in het station verkrijgbaar. Het Flex Abonnement is trouwens ook ideaal als je vaak dezelfde privéverplaatsing maakt.

Het Bravo!-ticket en het Event-ticket brengen je dan ook met 50% korting naar concertzalen als Vorst Nationaal, de Ancienne Belgique of de Roma en alle grote Belgische festivals. Hoe werkt het? Koop eerst je toegangsticket voor het evenement waar je naartoe wil. Op dat ticket staat een unieke NMBS-code vermeld. Surf naar de website van de NMBS (deze pagina voor concertzalen, deze pagina voor festivals) en koop daar je voordelige treintickets met de NMBS-code. Download je ticket. En klaar om te gaaaaaan!

Nmbs bravoticket
  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Minder autorijden is een zegen voor je gezondheid. Je beweegt meer, je maakt je hoofd leeg. En dat heeft een grotere impact dan je denkt. Lees hier hoe dat komt.

Lees meer over 8 redenen waarom autominderen goed is voor je lijf en je hoofd

Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Het is zover. Het eindrapport van 30 Dagen Minder Wagen is bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport werd samengesteld op basis van de input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen waarmee de minister en andere beleidsmensen aan de slag kunnen.

Lees meer over Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

De afgelopen weken stond Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel én ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen verschillende keren de pers te woord. Met haar enthousiasme overtuigde ze al veel mensen om de uitdaging aan te gaan.

Lees meer over 30 Dagen Minder Wagen in het nieuws

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van