De Gezinsbond: ‘Slechts 5% van ons personeel neemt de wagen naar het werk’

Slechts 5% van het personeel van de Gezinsbond neemt de wagen naar het werk. Maar liefst 80% komt met het openbaar vervoer, de rest neemt de fiets. Het helpt natuurlijk wel dat het kantoor, in hartje Brussel, makkelijk bereikbaar is met trein en metro. Maar de Gezinsbond heeft ook steeds een “openbaar vervoer-vriendelijke” houding aangenomen in zijn personeelsbeleid.

Geschreven door Hanne, op 05 juni 2024

De Gezinsbond motiveert haar leden en personeel

Ontbijtende collegas

De Gezinsbond doet voor het tweede jaar op rij mee aan 30 Dagen Minder Wagen. Meer nog, dit jaar is ze ook ambassadeur voor de campagne. Daarbij daagt de gezinsorganisatie niet alleen haar personeel, maar ook haar leden uit om in juni de wagen nog vaker aan de kant te laten staan. Voor wie op dinsdag 11 juni duurzaam naar het werk pendelt wacht bij aankomst een heerlijk ontbijt. Meer nog: de werktijd start al bij de eerste hap in die koffiekoek!

Maar ook buiten de maand juni zet de gezinsorganisatie zich in om het personeel op een duurzame manier naar het werk te laten komen. Dit blijkt uit het mobiliteitsonderdeel van haar personeelsbeleid:

  • De kosten voor het woon-werkverkeer, als dat met de trein gebeurt, worden volledig terugbetaald. Andere vormen van openbaar vervoer, zoals de metro, worden voor 80 procent terugbetaald.

  • Werknemers die met de fiets naar het werk komen, of een deel van het traject fietsen, krijgen de maximale fietsvergoeding.

  • De fietsenstalling binnen de kantoorruimte is beveiligd en er is de mogelijkheid om te douchen en van kledij te wisselen na een lange fietsrit.

  • Bij vacatures en aanwervingen onderstreept de Gezinsbond nadrukkelijk deze voordelen, en moedigt ze het gebruik van het openbaar vervoer of fiets dan ook aan.


Van gematigd enthousiasme naar enthousiaste ambassadeur

Jeroen en Pieter
Linda en Sarah

Ook Jeroen Sleurs, algemeen directeur binnen de organisatie, zet zijn beste beentje voor. Vorig jaar was het enthousiasme om mee te doen eerder lauw. Hij vertelde er toen dit over: “Zaterdag 1 juni startte ’30 Dagen Minder Wagen’. Meestal sta ik achteraan in de rij bij dit soort initiatieven. We wonen met ons gezin in het stadscentrum en doen al veel verplaatsingen te voet of met de fiets. Maar ik heb mijn auto nodig voor het werk. En eerlijk gezegd is de eenzame autorit ’s morgens of ’s avonds dikwijls een welkom rustmoment in een drukke dag. Dus ja, er zijn zeker meer dagen waarop ik ook gewoon de trein zou kunnen nemen. De trein was echter niet het vervoersmiddel dat onze beleidsmedewerker Mobiliteit bij Gezinsbond in gedachte had toen hij me vroeg om op 1 juni mijn auto thuis te laten. Nee, Maarten wou me op de fiets krijgen.”

En Maarten zijn idee heeft gewerkt. Het fietsavontuur van vorig jaar leverde directeur Sleurs een elektrische fiets en een bijna wekelijks ritje ermee naar het werk op. ‘Het fietsen doet mij deugd en brengt ontspanning voor en na een drukke werkdag. Maar net zoals vorig jaar lukt het met mijn werkplanning niet om elke dag voor de fiets te kiezen. En dat is ook oké. De Gezinsbond is dit jaar graag ambassadeur van 30 Dagen Minder Wagen om de twijfelaars een duwtje in de goede richting te geven, niet om de al overtuigden te versterken in hun overtuiging. Zo kunnen we samen het verschil maken. Met het ontbijt willen we de collega’s aanmoedigen om eens van die fietservaring te proeven, maar dat kan natuurlijk niet elke dag’, lacht Sleurs.

Inderdaad, kiezen voor deelmobiliteit, het openbaar vervoer of de fiets wanneer het wél kan, da’s 30 Dagen Minder Wagen!


  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Applaus voor fietsers!

Traditioneel geven de Fietsersbond en GRACQ op Wereldfietsdag massaal applaus voor de fietsers. Ook in 2024, op de ochtendspits van maandag 3 juni, worden met zoveel mogelijk teams fietspendelaars beloond en aangemoedigd met een daverend fietsapplaus. Aangezien 3 juni dit jaar ook op de eerste weekdag in juni valt, kan het fietsapplaus meteen ook een mooie aftrap van het 30 dagen minder pendelen met de wagen vormen.

Lees meer over Applaus voor fietsers!

Budgethacks voor trein en bus die je helpen autominderen

Autorijden is duur, dat kon je al lezen in ons artikel over de échte kosten van autorijden. Kies je daarentegen voor het openbaar vervoer, dan bespaar je automatisch een pak geld. Zowel De Lijn als de NMBS hebben talloze voordeelformules en kortingen om je portemonnee een plezier te doen.

Lees meer over Budgethacks voor trein en bus die je helpen autominderen

Duurzaam op internationale handelsreis: Elements toont dat het kan

Voor haar activiteiten moet het achtkoppig salesteam van Elements vaak op (verre) handelsreis. Het bedrijf doet haar best om haar personeel zo duurzaam mogelijk op bestemming te krijgen. En die moeite loont, zo blijkt.

Lees meer over Duurzaam op internationale handelsreis: Elements toont dat het kan

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van