Hoeveel kost autorijden écht?

Het klinkt als de vraag van 1 miljoen. En misschien is ze dat ook wel. Want weet jij hoeveel van je budget je in je eigen auto pompt? Veel mensen weten ongeveer wel wat een liter diesel of benzine kost aan de pomp, al iets minder mensen weten wat hun jaarlijkse verzekering kost en nog minder mensen weten hoeveel wegentaks ze jaarlijks betalen voor hun auto. En het lijstje met “verborgen” kosten is nog heel wat langer. Tijd voor duidelijkheid in jouw portemonnee!

Geschreven door Hanne, op 09 mei 2022

Helft gemiddeld persoonlijk inkomen gaat naar het bezitten van een auto

Energie- en brandstofprijzen nemen een steeds grotere hap uit het gezinsbudget. Eerder dit jaar berekende de Federale Energieregulator CREG dat een gemiddeld Belgisch gezin nu jaarlijks €1400 méér uitgeeft aan energie dan voor de coronacrisis. Als de huidige prijzen nog even blijven aanhouden gaat dit zelfs richting de € 3000. De prijs aan de pomp steeg het afgelopen jaar met minstens 25%. Wie met een bescheiden tweedehandswagen ongeveer 10.000 km per jaar rijdt, moet al gauw rekenen op een maandelijkse kostprijs van 230 euro. Rij je meer kilometers, of in een nieuwe auto, dan stijgt dat bedrag sneller dan je denkt. Kijken we naar het gemiddeld persoonlijk inkomen van een Vlaming (= €1.903) dan zien we dat mobiliteit al gauw een stevige hap uit dat budget neemt. België is het enige land ter wereld dat mensen uitbetaalt in auto’s via het systeem van salariswagens. Ben je bij de happy few met zo'n bedrijfswagen dan voel je de werkelijke kosten van autorijden heel wat minder in je portemonnee. Gemiddeld betaal je dan 8% voor je woon-werkverkeer in tegenstelling tot 72% voor iemand die met zijn eigen wagen rijdt (Bron: Visie).

Waar gaat al dat geld naartoe?

Om te beginnen is er de aankoopprijs en de vraag of je leent voor de aankoop van de auto of niet. Bij een lening betaal je ook nog eens intrest af. Dan volgen de autobelastingen: een eenmalige belasting op inverkeerstelling (BIV) en een jaarlijkse verkeerstaks. En natuurlijk moet je auto verzekerd zijn vooraleer je ermee mag rondrijden. Sommige verzekeringen zijn verplicht, zoals de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) andere zijn optioneel zoals vb. diefstal, pechverhelping, rechtsbijstand ...

Dan volgen de onderhoudskosten: een klein en groot onderhoud, banden, carwash, diverse onderdelen en kleine herstellingen die niet door de verzekering worden gedekt enz. En ten slotte de meest gekende: brandstofkosten. Als je al deze kosten optelt, kom je gemakkelijk aan enkele duizenden euro’s per jaar. Wil je niets over het hoofd zien, bereken dan op www.savewithcarsharing.be hoeveel je auto kost. Hoeveel voordeel je kan doen met autodelen krijg je er nadien zomaar gratis bij.

Pickawood gf8e6 Xv G 3 E unsplash

Kosten die we niet zien (maar die er jammer genoeg wel zijn)

We weten allemaal dat uitlaatgassen slecht zijn voor onze gezondheid. Maar wist je ook dat luchtvervuiling in België verantwoordelijk is voor 8 miljard euro extra kosten? Dat berekende de Europese Commissie in een milieurapport voor ons land. Het over­grote deel daar­van betre­ft kosten voor gezond­hei­d­sprob­le­men. Met dat bedrag kan je een pak maa­trege­len nemen die onze lucht prop­erder en gezon­der mak­en én geld besparen. Het prob­leem met de kost­pri­js van vervuil­ing is dat het gaat om externe kosten. Kosten dus waar­voor de veroorza­k­er niet opdraait, maar een andere par­tij, vaak een hele maatschap­pij. Wil je graag meer weten over deze onzichtbare kosten, dan vind je extra informatie in de blog van Mobiel 21: Luchtkwaliteit: extra zuurstof voor het debat. En dan hebben we ‘t nog niet gehad over de maatschappelijk kost van verkeersongevallen veroorzaakt door het autoverkeer…

Hoe dan besparen?

Wist je dat Belgen meer dan de helft van hun verplaatsingen van minder dan 5 km met de auto doen? Dat kan beter! De gemakkelijkste manier is natuurlijk om simpelweg minder met de auto rijden. Kijk welke tripjes met je auto jij kunt schrappen en hoe dat voordelig kan zijn op de volgende manieren:

  • Openbaar vervoer en fiets: 80% van de werkgevers betaalt een fietsvergoeding. Vanaf 1 januari 2024 is de fiscale vrijstelling van die vergoeding verhoogd tot 0,35 euro per kilometer, met een jaarlijks plafond van 2.500 euro. Op die manier wil de overheid het gebruik van de fiets voor woon-werkverplaatsingen bevorderen. Vraag dus zeker na of jouw bedrijf een fietsvergoeding betaalt, of bijvoorbeeld voordelige huurformules heeft voor een e-fiets of een speedpedelec.
  • Trein: Neem je de trein naar het werk, dan moet je werkgever minstens 66% van je abonnement betalen. Voor metro, tram en bus ligt die bijdrage verplicht op 67%. En sommige werkgevers betalen zelfs het volledige bedrag van je abonnement terug. Even checken kan je zo tientallen euro’s opleveren. Plan je een uitstapje? Dan heeft de NMBS zeker in de schoolvakanties interessante tarieven. Zo reis je in juli en augustus met twee voor de prijs van één.
  • Autodelen: Benieuwd naar de ervaringen van andere mensen met autodelen? Marijke vertelt aan Autodelen.net hoe zij de kosten beperkt met een deelauto. Of misschien ben je net zoals Jan al helemaal klaar om afscheid te nemen van je auto?
  • Carpoolen: Je kan uiteraard ook gewoon een rit delen. Da's super voordelig voor chauffeur én passagier. Een voorbeeld: een passagier die twee maal per week een rit van 25 km (heen en terug) carpoolt, bespaart per jaar al snel 1235 euro. De chauffeur ontvangt voor die ritten wel 396 euro.
Marijke

En tot slot: een heel aantal gemeenten geeft een premie of extra voordelen als jij definitief je nummerplaat inlevert. Zeker de moeite om te checken of dat in jouw woonplaats ook het geval is. Ben je toch van plan een nieuwe wagen te kopen, maak er dan een punt van om hem te delen. Verschillende steden geven premies als je een elektrische wagen koopt die je ook deelt. En er bestaan verschillende systemen voor particulier autodelen. Aan jou om te kiezen wat het best bij je past.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Oxford-fietsen zijn kwalitatief, duurzaam én lokaal

Laat je niet misleiden door de Engelse naam: Oxford is wel degelijk oer-Belgisch en monteert al drie generaties lang fietsen van topniveau. Met een focus op kwaliteit, zijn deze fietsen speciaal ontworpen voor het Belgische wegdek en de grillige weersomstandigheden.

Lees meer over Oxford-fietsen zijn kwalitatief, duurzaam én lokaal

Win een outdoor wandelpakket

Minder wagen, dat is ook meer buiten zijn. Ga op ontdekking met een minimale voetafdruk. Doe mee aan onze foto-wedstrijd #wandelenzonderwagen en maak kans op een uitgebreid outdoorpakket. Wat dacht je van een kwalitatieve lichtgewicht tent of een comfortabele duurzame rugzak. Benieuwd wat je kan winnen en hoe je mee doet? Lees snel verder hieronder.

Lees meer over Win een outdoor wandelpakket

Ontmoet Bartoszzz, de kunstenaar achter de gecustomizede kajak!

Wist je al dat je op Scone-app een gepersonaliseerde kajak kunt winnen? Schrijf je vandaag nog in en maak kans op deze geweldig originele prijs. Maak kennis met Bartoszzz, de 41-jarige kunstenaar uit Gent, die deze kajak uniek maakt met zijn geweldige tekeningen.

Lees meer over Ontmoet Bartoszzz, de kunstenaar achter de gecustomizede kajak!

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van