Jeugdgroepen kunnen hun stempel drukken op de mobiliteit binnen hun stad of gemeente

KSA Nationaal, de koepelorganisatie achter de gekende jeugdbeweging KSA, biedt ondersteuning aan 260 lokale groepen. Met een team van zo’n 25 enthousiaste medewerkers vangen ze tal van vragen en uitdagingen op. Dat kan gaan over ledentekorten, leidingmotivatie, mobiliteitskwesties of veel meer. Wij spraken met Sara Schaepherders, pedagogisch medewerker bij KSA Nationaal, over hoe de koepel inzet op duurzame mobiliteit.

Geschreven door Hanne, op 27 juni 2024

Mobiliteit in de vrije tijd

Bij KSA Nationaal staat mobiliteit hoog op de agenda. Uit groepsbevragingen blijkt namelijk dat er veel vragen zijn over vervoer. Hoe regel je een uitstap met een grote groep? Hoe organiseer je verplaatsingen naar het kamp op een praktische en budgettaire manier? Hoe hou je de publieke ruimte rond de groepslokalen veilig? KSA Nationaal biedt toegankelijke tips en tricks, waarmee groepen spelenderwijs aan de slag kunnen.

De koepel creëerde bijvoorbeeld posters over veilige KSA-omgevingen, die ouders aanmoedigen om kinderen met de fiets te brengen of te parkeren aan randparkings. Elke groep kan op een eigen manier aandacht aan deze thema’s besteden.

Schermafbeelding 2024 06 27 154148

Zo zet de groep KSA Minderhout in op cursussen voor gemachtigde opzichters. Dankzij de cursus kunnen leiding en vrijwilligers kinderen veilig helpen oversteken tijdens activiteiten.

Beleid: jongeren maken het verschil

Niet zelden moedigt KSA Nationaal de groepen aan om ook politiserend te werken. De eerste stap is eenvoudig: “Ga eens horen bij jouw lokaal bestuur.” Door in contact te komen met het lokale bestuur en de problemen en bezorgdheden rond mobiliteit op tafel te leggen, kunnen jongeren samen op zoek gaan naar een oplossing. Zo konden de groepen van KSA Gent Sint-Lieven, dankzij de medewerking van het lokaal bestuur, uiteindelijk een jeugdwerkstraat rond de lokalen invoeren, gelijkaardig aan het concept van schoolstraten.

“Onze groepen kunnen een grote impact hebben op mobiliteit binnen hun stad of gemeente. Door zelf te tonen dat het anders kan, hopen we dat het beleid de juiste stappen zet in de goede richting." (Benjamin Verhegge, Algemeen coördinator KSA Nationaal)

Win-win

Vrijetijdsverplaatsingen behoren bij de minst duurzame verplaatsingen. Toch zijn ouders vaak net heel dankbaar bij de keuze voor duurzaam transport. Door met de fiets of het openbaar vervoer naar de wekelijkse bijeenkomst te komen, wordt de omgeving veiliger. En als de kinderen samen met de trein, een bus of de fiets op kamp gaan, hoeven de ouders zelf niet op en af te rijden. Voor de leden is het leuker en ouders zien er een praktisch voordeel in. Uiteindelijk heeft iedereen er baat bij.

Om de resultaten van hun acties te meten, plant KSA Nationaal een nieuwe bevraging in bij de groepen. Hiermee willen ze in kaart brengen hoe alle groepen op kamp gaan. De trend is nu al dat fiets en trein vaker genomen worden. Daarnaast ziet Sarah ook dat de keuze steeds vaker valt op een kampplaats dichter bij huis.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Kurt De Wilde deed in 2023 mee met 30 Dagen Minder Wagen

Veel mensen zijn al bewust bezig met hun mobiliteit. 30 Dagen Minder Wagen stimuleert twijfelaars om ook de stap te zetten. We contacteerden drie deelnemers van de editie 2023 met de vraag of ze tips hebben voor mensen die nog twijfelen. Vandaag: Kurt De Wilde

Lees meer over Kurt De Wilde deed in 2023 mee met 30 Dagen Minder Wagen

Kresimir, de elektricien op de fiets

Kresimir Strganac is elektrieker op de fiets. Maar dat betekent niet dat hij nooit de wagen gebruikt. Dat hoeft ook niet. Hoe hij zijn werk als vakman op de fiets uitoefent? Dat lees je hieronder!

Lees meer over Kresimir, de elektricien op de fiets

Het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Het is gebeurd: we hebben het eindrapport van de allereerste 30 Dagen Minder Wagen bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport is gebaseerd op alle input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen die de minister en andere beleidsmakers meteen kunnen implementeren.

Lees meer over Het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van