Maak van 30 Dagen Minder Wagen een succes met deze vijf gouden tips

Laten we eerlijk zijn: een goed voornemen volhouden is voor niemand gemakkelijk. Maar hé, daarvoor zijn wij er. Ga aan de slag met deze vijf tips en je zal zien dat je fluitend naar het einde van de maand juni fietst. Of wandelt. Of treint. Afijn, je snapt wat we bedoelen.

Geschreven door Laura, op 16 mei 2022

Tip 1: Vraag ‘t aan een vriend

Vraag eens rond in je omgeving. Je kent vast wel een of meer mensen die ook de uitdaging wil aangaan om een maand lang autovrijer te leven. Maak een Whatsapp-groepje dat je bij de les houdt als je op het punt staat om toch overstag te gaan. Want sociale controle werkt.

Cozy Wheels Particuliers 2 X1 B8215 Br1 HN 1

Tip 2: Kies voor een schone fiets- of wandelroute

Wist je dat er in ons land meer dan 40.000 kilometer trage wegen zijn? Ook bij jou in de buurt. Ga dus op verkenning en laat je verrassen door hoe mooi je eigen omgeving is en hoe leeg je hoofd is na je dagelijkse fiets- of wandeltocht. Een goeie routeplanner is www.routeyou.com.

CAMBIO BLUEBIKE 73 2000px

Tip 3: Zorg voor een fiets in topvorm

Wat fietst er slechter dan een fiets die niet goed onderhouden is? Een elektrische fiets die niet goed onderhouden is. Maar even serieus. Er rijden gewoonweg teveel mensen op een gammele fiets. Boek dus nog voor het begin van de challenge een klein onderhoud bij je fietsenmaker. Je ketting, je remmen, je kuiten en je opgepompte banden zullen er wel bij varen. (En ‘t kost een fractie van een klein onderhoud bij de autogarage).

Tip 4: Deel je rit en je wagen

Moet je toch een keer echt met naar een plek waar je een auto voor nodig hebt? Deel dan je rit. Op www.carpool.be kan je een rit vinden of kan je medereizigers zoeken. Of je kan ook gewoonweg jouw wagen delen. Sluit je daarvoor aan bij een autodeelorganisatie naar keuze. Je rijdt dan misschien wel met de wagen, maar je zorgt er toch voor dat er minder auto’s op de baan zijn.

MG 5970

Tip 5: Installeer de apps van De Lijn en de NMBS


Met de apps van De Lijn en de NMBS heb je altijd een dienstregeling bij de hand. Je krijgt realtime info over je verbinding én je kan er ook je tickets mee kopen. Over tickets gesproken: wist je dat je op de website van de NMBS een pagina hebt waarmee je makkelijk de goedkoopste ticketformule vindt? Het testen waard! Tot het einde van augustus reis je sowieso met 2 voor de prijs van 1 met de trein.

Large Najaar 2021 4
GDZ 4115

Bonustip: Beloon jezelf

Plan alvast een momentje halverwege de challenge om naar uit te kijken. Prik een mooi plekje langs je route en trek je buddy uit tip 1 mee voor een ijsje of een drankje.

20210419 Taxistop 49 1
  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

Reizen zonder eigen wagen, is zalig rustig. Als de reiskriebels toeslaan moet je vaak wel iets meer plannen, en iets meer tijd voorzien dan voorheen. Of niet natuurlijk! Want ook dichtbij is er zoveel moois te ontdekken.

Lees meer over Erop uit! Vijf bestemmingen op minder dan een halve dag reizen van Brussel

Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Dit was ‘m dan. De koudste zomer van de rest van ons leven.

Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson. Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de afgelopen maanden. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Lees meer over Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Hoeveel kost autorijden écht?

Het klinkt als de vraag van 1 miljoen. En misschien is ze dat ook wel. Want weet jij hoeveel van je budget je in je eigen auto pompt? Veel mensen weten ongeveer wel wat een liter diesel of benzine kost aan de pomp, al iets minder mensen weten wat hun jaarlijkse verzekering kost en nog minder mensen weten hoeveel wegentaks ze jaarlijks betalen voor hun auto. En het lijstje met “verborgen” kosten is nog heel wat langer. Tijd voor duidelijkheid in jouw portemonnee!

Lees meer over Hoeveel kost autorijden écht?

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Onze partners

Met de steun van