Vijf gouden tips om je autovrije voornemens waar te maken

Laten we eerlijk zijn: een goed voornemen volhouden is voor niemand gemakkelijk. Maar hé, daarvoor zijn wij er. Met deze vijf tips fiets je fluitend naar het einde van de maand juni. Of te voet. Of met de trein. Afijn, je snapt wat we bedoelen.

Geschreven door Hanne, op 25 juli 2023

Tip 1: Vraag een vriend

Vraag eens rond in je omgeving. Je kent vast wel een paar mensen die ook de uitdaging willen aangaan om een maand lang autovrijer te leven. Maak een Whatsapp-groepje dat je bij de les houdt als je op het punt staat om toch overstag te gaan. Niks mis met een beetje sociale controle.

Cozy Wheels Particuliers 2 X1 B8215 Br1 HN 1

Tip 2: Kies een mooie route

Wist je dat er in ons land meer dan 40.000 kilometer trage wegen zijn? Ook bij jou in de buurt. Ga dus op verkenning en laat je verrassen door de schoonheid van je eigen omgeving en verbaas je erover hoe leeg je hoofd is na je dagelijkse fiets- of wandeltocht. Vergeet Google Maps 😒een echt goeie routeplanner vind je bij RouteYou of Komoot. En speciaal voor jou als deelnemer van 30 Dagen Minder Wagen geeft Komoot een gratis download voor een regiokaart naar keuze (waarde 8,99€)! Klaar? START!

CAMBIO BLUEBIKE 73 2000px

Tip 3: Zorg voor een fiets in topvorm

Wat fietst er slechter dan een fiets die niet goed onderhouden is?
... Een elektrische fiets die niet goed onderhouden is. Maar even serieus. Er rijden gewoonweg teveel mensen op een gammele fiets. Boek dus nog voor het begin van 30 Dagen Minder Wagen een klein onderhoud bij je fietsenmaker. Je ketting, je remmen, je kuiten en je opgepompte banden zullen er wel bij varen. (En ‘t kost een fractie van een onderhoud in de autogarage).

Tip 4: Deel je rit en je wagen

Moet je toch een keer echt naar een plek waar je een auto voor nodig hebt? Deel dan je rit. Op www.carpool.be kan je een rit vinden of kan je medereizigers zoeken. Je eigen wagen delen is natuurlijk ook nog een optie. Sluit je daarvoor aan bij een van de vele autodeelorganisaties. Je rijdt dan misschien wel met de wagen, maar je zorgt toch voor minder auto’s op de baan.

MG 5970

Tip 5: Installeer de apps van De Lijn en de NMBS

Met de apps van De Lijn en de NMBS heb je altijd een dienstregeling bij de hand. Je krijgt realtime info over je verbinding én je kan er ook je tickets mee kopen. Over tickets gesproken: wist je dat je op de website van de NMBS een pagina hebt waarmee je makkelijk de goedkoopste ticketformule vindt? Het testen waard!

Large Najaar 2021 4
GDZ 4115

Bonustip: Beloon jezelf

Plan alvast een momentje halverwege de challenge om naar uit te kijken. Prik een mooi plekje langs je route en trek je buddy uit tip 1 mee voor een ijsje of een terrasje.

20210419 Taxistop 49 1
  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

De impact van 30 Dagen Minder Wagen in 3 cijfers

Ben je klaar om een verschil te maken? Met deze cijfers van vorig jaar laten we zien waarom jouw deelname aan 30 Dagen Minder Wagen van onschatbare waarde is.

Lees meer over De impact van 30 Dagen Minder Wagen in 3 cijfers

Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Was dit 'm dan? De koudste zomer van de rest van ons leven.

Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson, waterbommen ... Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de voorbije jaren. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Lees meer over Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Meedoen aan 30 Dagen Minder Wagen? Dit is waarom!

Meedoen met 30 Dagen minder Wagen? Daar zijn niet één, maar verschillende redenen voor. Voor de twijfelaars: ontdek hieronder waarom!

Lees meer over Meedoen aan 30 Dagen Minder Wagen? Dit is waarom!

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van