Laten we eerlijk zijn: een goed voornemen volhouden is voor niemand gemakkelijk. Maar hé, daarvoor zijn wij er. Ga aan de slag met deze vijf tips en je zal zien dat je fluitend naar het einde van de maand juni fietst. Of wandelt. Of treint. Afijn, je snapt wat we bedoelen.
Geschreven door Hanne, op 16 mei 2022
Vraag eens rond in je omgeving. Je kent vast wel een of meer mensen die ook de uitdaging wil aangaan om een maand lang autovrijer te leven. Maak een Whatsapp-groepje dat je bij de les houdt als je op het punt staat om toch overstag te gaan. Want sociale controle werkt.
Wist je dat er in ons land meer dan 40.000 kilometer trage wegen zijn? Ook bij jou in de buurt. Ga dus op verkenning en laat je verrassen door hoe mooi je eigen omgeving is en hoe leeg je hoofd is na je dagelijkse fiets- of wandeltocht. Een goeie routeplanner is www.routeyou.com.
Wat fietst er slechter dan een fiets die niet goed onderhouden is? Een elektrische fiets die niet goed onderhouden is. Maar even serieus. Er rijden gewoonweg teveel mensen op een gammele fiets. Boek dus nog voor het begin van de challenge een klein onderhoud bij je fietsenmaker. Je ketting, je remmen, je kuiten en je opgepompte banden zullen er wel bij varen. (En ‘t kost een fractie van een klein onderhoud bij de autogarage).
Moet je toch een keer echt met naar een plek waar je een auto voor nodig hebt? Deel dan je rit. Op www.carpool.be kan je een rit vinden of kan je medereizigers zoeken. Of je kan ook gewoonweg jouw wagen delen. Sluit je daarvoor aan bij een autodeelorganisatie naar keuze. Je rijdt dan misschien wel met de wagen, maar je zorgt er toch voor dat er minder auto’s op de baan zijn.
Met de apps van De Lijn en de NMBS heb je altijd een dienstregeling bij de hand. Je krijgt realtime info over je verbinding én je kan er ook je tickets mee kopen. Over tickets gesproken: wist je dat je op de website van de NMBS een pagina hebt waarmee je makkelijk de goedkoopste ticketformule vindt? Het testen waard! Tot het einde van augustus reis je sowieso met 2 voor de prijs van 1 met de trein.
Plan alvast een momentje halverwege de challenge om naar uit te kijken. Prik een mooi plekje langs je route en trek je buddy uit tip 1 mee voor een ijsje of een drankje.
Het is zover. Het eindrapport van 30 Dagen Minder Wagen is bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport werd samengesteld op basis van de input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen waarmee de minister en andere beleidsmensen aan de slag kunnen.
Lees meer over Hier is het dan: het rapport van 30 Dagen Minder Wagen
De 30 Dagen Minder Wagen is een campagne van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. We werken samen met het Departement van Mobiliteit en Openbare Werken, de onderzoeksgroep MOBI en onze vier mobiliteitspartners NMBS, De Lijn, Cambio autodelen en Blue Bike. Een breed netwerk aan enthousiaste steden, gemeenten en organisaties draagt de boodschap mee naar buiten.
Op 3 juni is het Wereldfietsdag en dat zullen een heleboel fietsers op vrijdag 2 juni al merken! Dankzij het daverend fietsapplaus van de Fietsersbond op maar liefst 190 plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Aan alle fietsers: doe zo voort! Aan alle twijfelaars: spring op de fiets! Het is niet voor niets #30dagenminderwagen.
Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.