Reistip: 5 bestemmingen bereikbaar met de trein

Heb jij je reis voor deze zomer al gepland? Op heel wat bestemmingen ben je sneller met de trein dan met de wagen! We selecteerden voor jou 5 reisbestemmingen die vanuit Brussel minder dan 6 uur reizen zijn per trein. Vergeet alle filestress en neem het langzaam veranderende landschap in je op. Al is ‘langzaam’ relatief op een hogesnelheidstrein.

Geschreven door Hanne, op 20 juni 2024

Zürich (6u13 treinen)

Henrique ferreira 6v K4 Pp CH Vw unsplash

Misschien iets langer dan 6 uur sporen, maar daar krijg je heel wat voor terug. Gelegen aan het noordelijke uiteinde van het Meer van Zürich, is de stad een van de meest charmante van Zwitserland. Zürich staat bekend om zijn prachtige oude binnenstad met smalle straatjes en historische gebouwen. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Kunsthaus Zürich, een van de belangrijkste kunstmusea van het land. Je vindt er ook heel wat groene oases, zoals de Chinese tuin of de botanische tuin van de Universiteit van Zürich. Heb je zin om de drukte van de stad (even) te ontvluchten? Dan zijn er de uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden langs het meer en de omliggende heuvels. Of je neemt een verfrissende duik aan een van de vele zwemlocaties bij het meer. Zürich is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor dagtochten naar de Zwitserse Alpen. De stad zelf heeft een uitstekend uitgebouwd openbaar vervoersnet en is dus perfect te bezoeken zonder wagen.

Kassel (4u54 treinen)

Kassel asv2022 02 img10 Orangerie

Duitse wereldsteden als Hamburg, Berlijn of Frankfurt bereiken in minder dan zes uur sporen? Check! Maar ken je ook het kleinere Kassel? De stad ligt in het hart van Duitsland en is bekend om zijn rijke culturele erfgoed en prachtige parken. In Kassel vind je het wereldberoemde bergpark Wilhelmshöhe met zijn spectaculaire waterpartijen. In het park bevindt zich ook het Schloss Wilhelmshöhe, dat een uitgebreide kunst- en (u leest het goed) behangpapiercollectie herbergt. In de historische binnenstad vind je charmante vakwerkhuizen, gezellige cafés en winkels terug. Het Grimmuseum, gewijd aan de beroemde sprookjesschrijvers, is zeker ook de moeite waard. Het Staatspark Karlsaue vormt een andere groene long waar men kan wandelen langs de Fulda rivier. Kassel heeft bovendien een uitgebreid tramnetwerk en een centraal station met verbindingen naar tal van andere steden in Duitsland.


Bordeaux (4u55 treinen)

Vince gx Wu Oe Ut emsk unsplash

Bordeaux staat bekend om zijn wijnproductie en overvloed aan neoklassieke gebouwen, waaronder het schitterende Place de la Bourse en het Grand Théâtre. De kades langs de Garonne zijn perfect voor een wandeling of fietstocht, met prachtige uitzichten op de stad. Wijnliefhebbers kunnen genieten van rondleidingen en proeverijen in de vele wijnhuizen in de omgeving. Het Cité du Vin museum biedt een interactieve ervaring gewijd aan de geschiedenis en cultuur van wijn. Bordeaux heeft ook een bloeiende gastronomische scene, met tal van restaurants die lokale specialiteiten serveren. Voor kunst- en geschiedenisliefhebbers zijn er diverse musea, zoals het Musée des Beaux-Arts en het Musée d'Aquitaine. De stad heeft een goed ontwikkeld tramsysteem en is vaak terug te vinden op online lijstjes van meest fietsvriendelijke steden in Europa.

York (4u36 treinen)

Karl moran JB Jm X Bi CB Pk unsplash

De Engelse stad York is doordrenkt van geschiedenis en charme. De stad heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws straatbeeld met vakwerkhuizen en gezellige winkeltjes. De majestueuze York Minster is een van de grootste gotische kathedralen in Europa. Vanop de historische stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het Jorvik Viking Centre neemt bezoekers mee naar de vikinggeschiedenis van de stad en het York Castle Museum biedt een fascinerende kijk op het leven door de eeuwen heen. York is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige Yorkshire Dales en Moors, twee nationale parken met beschermde landschappen. De stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met regelmatige treinverbindingen naar Londen, Edinburgh en andere grote steden.

Haarlem (2u17 treinen)

Haarlem molen de Adriaan foto2 2015 01 04 09 37

Harlem, NY is misschien moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar Haarlem, de pittoreske stad net ten westen van Amsterdam, is dat wel. De Grote Markt, het centrale plein van de stad, wordt omringd door historisch erfgoed, waaronder de imposante Sint-Bavokerk. De smalle straatjes en grachten van Haarlem maken het beeld af. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum. Het Frans Hals Museum herbergt een indrukwekkende verzameling werken van de beroemde Hollandse meester en biedt inzicht in de Gouden Eeuw. Haarlem staat ook bekend om zijn bloeiende bloemenhandel en ligt dicht bij de beroemde Keukenhof-tuinen en de bollenvelden, die in het voorjaar tot bloei komen. Voor een rustige ontsnapping biedt de stad de prachtige Haarlemmerhout, het oudste stadsbos van Nederland. Haarlem heeft een bruisend cultureel leven, met als toppunt het jaarlijkse Haarlem Jazz & More festival. Met zijn ligging vlakbij Amsterdam is de stad ook de ideale uitvalsbasis voor verdere verkenning.


Lees meer: ook verleden jaar tipten vijf reisbestemmingen die met de trein vanuit Brussel te bereiken zijn binnen de zes uur.
  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Applaus voor fietsers!

Traditioneel geven de Fietsersbond en GRACQ op Wereldfietsdag massaal applaus voor de fietsers. Ook in 2024, op de ochtendspits van maandag 3 juni, worden met zoveel mogelijk teams fietspendelaars beloond en aangemoedigd met een daverend fietsapplaus. Aangezien 3 juni dit jaar ook op de eerste weekdag in juni valt, kan het fietsapplaus meteen ook een mooie aftrap van het 30 dagen minder pendelen met de wagen vormen.

Lees meer over Applaus voor fietsers!

Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Na een maand proberen denk je misschien: zo zonder auto leven, dat lukt me wel aardig. Hou die gedachte zeker vast, want waarom zou je per se een eigen wagen houden die toch maar 95% van de tijd stilstaat? Is de tijd én je geest rijp om afscheid te nemen van jouw (trouwe) vierwieler? Dan helpt dit lijstje om ervoor te zorgen dat er geen tranen vloeien en dat je geen praktische zaken over het hoofd ziet.

Lees meer over Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Burgers nemen voorbeeldrol in duurzame mobiliteit, maar waar blijft de overheid?

De afgelopen maand gingen duizenden Vlamingen de uitdaging van 30 Dagen Minder Wagen aan: ze verplaatsten zich 30 dagen zo weinig mogelijk met de auto. Met succes. Na afloop weerklinkt één boodschap bij de deelnemers: het is aan de overheid om duurzame mobiliteit overal haalbaar en aantrekkelijk te maken.

Lees meer over Burgers nemen voorbeeldrol in duurzame mobiliteit, maar waar blijft de overheid?

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van