Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Was dit 'm dan? De koudste zomer van de rest van ons leven. Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson, waterbommen ... Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de voorbije jaren. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Geschreven door Hanne, op 30 augustus 2022

We zien het met lede ogen aan. Maar we mogen nu - meer dan ooit - de moed niet verliezen. We moeten ons blijven inzetten voor wie na ons komt. En dat kan maar op één manier: door minder CO2 uit te stoten. Collectief en individueel. Door minder te vliegen, minder te consumeren, minder auto te rijden.

Wat kan je (blijven) doen?

Ongeveer 18% van de CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin in Nederland komt voort uit verplaatsingen. Voor werk en in de vrije tijd. Vliegen is daar dan nog niet bij inbegrepen. Hoé je je verplaatst heeft dus een grote impact op je ecologische voetafdruk. Hoe minder je met een klassieke auto rijdt, hoe lager je CO2-uitstoot.

Goed op weg naar je werk

> Carpool met collega’s
> Neem de trein of de bus (eventueel in combinatie met de fiets)
> Fiets! Ook al is het maar één dag per week.
> Werk als het kan thuis

Maak genomen keuzes voor vaste verplaatsingen. Zo hoef je niet telkens weer na te denken of je nu wel of niet met de auto gaat. Een paar voorbeelden:

> Is je verplaatsing korter dan 5 km? Neem dan altijd de fiets.
> Naar de sportclub? Nooit met de auto. Zweten doe je toch al.
> Hobby van de kinderen? Regel een fiets- of een carpool.
>…

Hou je duurzame stappen bij in een app

Wist je dat er verschillende apps bestaan die jou helpen om jouw ecologische voetafdruk te monitoren én te verkleinen? De app laat je zien hoeveel impact je inspanningen hebben. Wedden dat je motivatie daar een stevige boost van krijgt?

> Scone is een gloednieuwe app die je helpt om je goede mobiliteitsgewoontes vast te houden. De app is made in Belgium en helpt je via kleine stapjes om je ecologische voetafdruk te monitoren én te verkleinen.
Gemotiveerd blijven onderweg? Download dan de app eenvoudig via de website van Scone en zet je locatie aan. Zo zie je meteen hoeveel duurzame kilometers je aflegt.

Scone geeft je inzicht in de impact van je dagelijkse gewoonten, houdt bij hoeveel duurzame kilometers je per week aflegt, vertelt je hoeveel CO2 je bespaart via mini-challenges en moedigt je aan om stap voor stap routines te doorbreken.

> MobiCalendar is een app voor werkgevers die hun personeel willen motiveren om duurzamer naar het werk te komen. De app geeft je in één oogopslag een duidelijk overzicht van de mobiliteitskeuzes van je werknemers. De ideale tool om je mobiliteitsbeleid bij te sturen. Alle duurzame vervoersopties zijn opgenomen in het systeem: fiets, carpool, openbaar vervoer, verplaatsingen te voet,... maar ook telewerken.

De gebruikers van MobiCalendar worden op een gepersonaliseerde manier aangemoedigd en hun inspanningen worden beloond met de MobiCalendar badges. Meer info op www.mobicalendar.be.

Maar vooral: laat je niet ontmoedigen

Je motivatie om te autominderen krijgt misschien een tik bij het lezen van nieuwsberichten als ‘Gebruik van privéjets stijgt snel, ook in Zaventem’. Dat begrijpen we. Volledig. Hier alvast twee goede redenen om toch je best te (blijven) doen:

  1. Elke molecule telt

Ja, er is al veel tijd verspild. En ja, lang niet iedereen doet zijn duit in het CO2-zakje. Maar weet dat elke CO2 molecule die niet in de atmosfeer terecht komt telt. Geen inspanning is te klein en daarom blijft individuele gedragsverandering meer dan ooit nodig. Want het grootste deel van de CO2 die we vandaag uitstoten wordt niet meer door planten en bodem opgenomen en zorgt dus voor de verdere opwarming van het klimaat (en de verzuring van de oceanen).

  1. De strijd is nog maar pas begonnen

Heel de 21ste eeuw zal in het teken staan van klimaatverandering. De oorzaken én de gevolgen ervan. We staan nog maar aan het begin van de strijd. En dus, zoals dr. Brenda Ekwurzel het zegt: Get used to it. Want juist in de lange aanloop van de klimaatverandering en de lange duur van de gevolgen ligt hoop. Klimaatverandering dwingt ons om op lange termijn te denken. En in die lange termijn is het nooit te laat om in actie te schieten.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Maak je mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst

In een wereld die CD’s vervangt door Spotify en DVD’s door Netflix, zien we dat ook het ‘consumeren’ van mobiliteit belangrijker wordt dan het ‘bezit’ ervan. Een duurzaam mobiliteitsbeleid beantwoordt daarom niet alleen aan de vraag naar meer sustainability. Ook werknemers uiten de behoefte naar meer autonomie en duurzaamheid.

Lees meer over Maak je mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst

Met deze tips maak je van 30 Dagen Minder Wagen een succes!

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt gemiddeld 21 dagen. Oude gewoonten zijn vaak hardnekkig en maken dat die 21 dagen niet altijd even gemakkelijk zijn. Daarom geven we graag een aantal tips & tricks mee om dat auto-matisme klein te krijgen.

Lees meer over Met deze tips maak je van 30 Dagen Minder Wagen een succes!

Een vrolijk e-book om zelf ook te autominderen

Het team achter 30 Dagen Minder Wagen schreef een⚡vrolijk e-boek⚡ boordevol praktische tips om vaker duurzaam op weg te gaan, lekkere lees- en kliktips, een witzige quiz en exclusieve interviews met de CEO van VDK Bank en BOS+. En we geven een gezicht aan de deelnemersprofielen die het vaakst hebben deelgenomen.

Lees meer over Een vrolijk e-book om zelf ook te autominderen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van