Over het begin van de toekomst (en wat jij nog kan doen)

Dit was ‘m dan. De koudste zomer van de rest van ons leven. Opgedroogde rivieren, hittegolven van weken aan een stuk, afbrekende gletsjers, een monstermoesson. Nooit eerder was de klimaatverandering zo voelbaar en zichtbaar als de afgelopen maanden. Bij ons en aan de andere kant van de wereld.

Geschreven door Hanne, op 30 augustus 2022

We zien het met lede ogen aan. Maar we mogen nu - meer dan ooit - de moed niet verliezen. We moeten ons blijven inzetten voor wie na ons komt. En dat kan maar op één manier: door minder CO2 uit te stoten. Collectief en individueel. Door minder te vliegen, minder te consumeren, minder auto te rijden.

Wat kan je (blijven) doen?

Ongeveer 18% van de CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin in Nederland komt voort uit verplaatsingen. Voor werk en in de vrije tijd. Vliegen is daar niet bij inbegrepen. Hoé je je verplaatst heeft een grote impact op dat aandeel. Hoe minder je met een klassieke auto rijdt, hoe lager je CO2-uitstoot.

Goed op weg naar je werk

> Carpool met collega’s
> Neem de trein of de bus (eventueel in combinatie met de fiets)
> Fiets! Ook al is het maar één dag per week.
> Werk als het kan thuis

Maak genomen keuzes voor vaste verplaatsingen. Zo hoef je niet telkens weer na te denken of je nu wel of niet met de auto gaat. Een paar voorbeelden:

> Is je verplaatsing korter dan 5 km? Neem dan altijd de fiets.
> Naar de sportclub? Nooit met de auto. Zweten doe je toch al.
> Hobby van de kinderen? Regel een fiets- of een carpool.
>…

Hou je duurzame stappen bij in een app

Wist je dat er verschillende apps bestaan die jou helpen om jouw ecologische voetafdruk te monitoren én te verkleinen? De app laat je zien hoeveel impact je inspanningen hebben. Wedden dat je motivatie daar een stevige boost van krijgt?

> Scone is een gloednieuwe app die je helpt om je goede mobiliteitsgewoontes vast te houden. De app is made in Belgium en helpt je via kleine stapjes om je ecologische voetafdruk te monitoren én te verkleinen.
Gemotiveerd blijven onderweg? Download dan de app eenvoudig via www.scone.ai.

Scone geeft je inzicht in de impact van je dagelijkse gewoonten, houdt bij hoeveel duurzame kilometers je per week aflegt, vertelt je hoeveel CO2 je bespaart via mini-challenges en moedigt je aan om stap voor stap routines te doorbreken.

> MobiCalendar is een app voor werkgevers die hun personeel willen motiveren om duurzamer naar het werk te komen. De app geeft je in één oogopslag een duidelijk overzicht van de mobiliteitskeuzes van je werknemers. De ideale tool om je mobiliteitsbeleid bij te sturen. Alle duurzame vervoersopties zijn opgenomen in het systeem: fiets, carpool, openbaar vervoer, verplaatsingen te voet,... maar ook telewerken.

De gebruikers van MobiCalendar worden op een gepersonaliseerde manier aangemoedigd en hun inspanningen worden beloond met de MobiCalendar badges. Meer info op www.mobicalendar.be.

Maar vooral: laat je niet ontmoedigen

Je motivatie om te autominderen krijgt misschien een tik bij het lezen van nieuwsberichten als ‘Gebruik van privéjets stijgt snel, ook in Zaventem’. Begrijpen we. Volledig. Hier alvast twee goede redenen om toch je best te (blijven) doen:

  1. Elke molecule telt.

Ja, er is al veel tijd verspild. En ja, lang niet iedereen doet zijn duit in het CO2-zakje. Maar weet dat elke CO2 molecule die niet in de atmosfeer terecht komt telt. Geen inspanning is te klein en daarom blijft individuele gedragsverandering meer dan ooit nodig. Want het grootste deel van de CO2 die we vandaag uitstoten wordt niet meer door planten en bodem opgenomen en zorgt dus voor de verdere opwarming van het klimaat (en de verzuring van de oceanen).

  1. De strijd is nog maar pas begonnen

Heel de 21ste eeuw zal in het teken staan van klimaatverandering. De oorzaken én de gevolgen ervan. We staan nog maar aan het begin van de strijd. En dus, zoals dr. Brenda Ekwurzel het zegt: Get used to it. Want juist in de lange aanloop van de klimaatverandering en de lange duur van de gevolgen ligt hoop. Klimaatverandering dwingt ons om op lange termijn te denken. En in die lange termijn is het nooit te laat om in actie te schieten.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Na de eerste editie van 30 Dagen Minder Wagen verzamelden wij de beste tips uit de nieuwsbrieven in een handig e-book.

Lees meer over Van 30 dagen naar 365 Dagen Minder Wagen

Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen”, schreef Socrates meer dan 2000 jaar geleden al. Dat hebben we als organisatoren van 30 Dagen Minder Wagen zeker gedaan. Van inspirerende rapporten tot onconventionele evenementen, dit is wat wij binnen het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met de lidorganisaties sinds de vorige editie van 30 Dagen Minder Wagen in beweging hebben gezet.

Lees meer over Wat beweegt er sinds vorig jaar op vlak van Duurzame Mobiliteit?

Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Bijna 6000 enthousiastelingen hebben samen héél véél dagen laten zien dat autominderen geen kunst is. Omdat de bevraging nog loopt, zijn de precieze cijfers over het aantal autovrije dagen nog niet binnen. Maar als we een extrapolatie doen op basis van de tussentijdse enquêtes, dan gaan we vlotjes op 117.000 autovrije dagen eindigen. Hoe zot is dat?

Lees meer over Dikke dank om mee te doen en tot volgend jaar!

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van