Met deze tips maak je van 30 Dagen Minder Wagen een succes!

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt gemiddeld 21 dagen. Oude gewoonten zijn vaak hardnekkig en maken dat die 21 dagen niet altijd even gemakkelijk zijn. Daarom geven we graag een aantal tips & tricks mee om dat auto-matisme klein te krijgen.

Geschreven door Hanne, op 31 mei 2024

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Kalender

Om juni succesvol door te komen, helpt het om goed voorbereid aan de start te komen. De ene persoon is al wat meer gewend aan duurzaam reizen dan de andere.

Maak daarom op voorhand een planning van hoe je naar welke locatie gaat, hoe lang je erover doet en hoeveel het gaat kosten. Je kan hiervoor de afdrukbare 30 Dagen Minder Wagen-kalender gebruiken. Hang hem boven je bed, plak hem op je koelkast, leg hem op je bureau… Schrijf op welke verplaatsingen je zonder wagen gaat doen. Lukt het jou om die felbegeerde “30 dagen streak” te halen?


2. Vraag hulp aan andere autominderaars

Een andere manier om gemotiveerd te blijven, is door lid te worden van de Facebookgroep “Ik doe mee aan 30 Dagen Minder Wagen”. Hier vind je gelijkgezinden die de uitdaging aan gaat. Zit je met twijfels of moeilijkheden? Raak je de motivatie kwijt? Weet je niet hoe je het beste ergens geraakt? Vraag dan hulp aan de community!

3. Maak het extra moeilijk om het jezelf gemakkelijk te maken

Om van 30 Dagen Minder Wagen een succes te maken, kan je het jezelf extra moeilijk maken om in de auto te kruipen. Volg deze tips:

  • Laat je kinderen aan het begin van de maand je autosleutels verstoppen.
  • Check je brandstofmeter aan het begin en aan het einde van de campagne. Hoeveel liter heb je verbruikt? Als extra motivatie kan je berekenen hoeveel geld je hiermee hebt uitgespaard. Je kan ook naar de kilometerstand kijken, in plaats van naar de brandstofmeter.
  • Stuur je auto op retraite: parkeer de wagen ver weg, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. Zo moet je je eerst verplaatsen voordat je er gebruik van kan maken.
  • Living on the edge, voor de echte waaghalzen: Neem je voor om, zodra je benzinetank bijna leeg is, niet meer bij te tanken tot het einde van de maand. Zo ben je verplicht extra spaarzaam te zijn met je kilometers

4. Leg jezelf concrete doelstellingen op

  • Beloof aan jezelf om voor elke verplaatsing van minder dan 5 kilometer de fiets te nemen of te voet te gaan.
  • Koop een meerrittenkaart van het openbaar vervoer en zorg dat die op het einde van de maand (of aan het einde van elke week) volledig op is.
  • Beloon jezelf voor elke duurzaam verplaatste kilometer. Heb je 50 kilometer gereden met het openbaar vervoer? Geef jezelf een cadeaucheque t.w.v. 50 euro! Of beter: daag een vriend uit. Wie het meeste duurzame kilometers gereden heeft, krijgt een traktatie voor dat bedrag!
  • Maak gebruik van de Scone-app om regelmatig concrete uitdagingen te ontvangen. Probeer zoveel mogelijk uitdagingen af te vinken tegen het einde van de maand. De virtuele 'blaadjes en muntjes' die je zo spaart kan je inruilen voor mooie prijzen!


  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Budgethacks voor trein en bus die je helpen autominderen

Autorijden is duur, dat kon je al lezen in ons artikel over de échte kosten van autorijden. Kies je daarentegen voor het openbaar vervoer, dan bespaar je automatisch een pak geld. Zowel De Lijn als de NMBS hebben talloze voordeelformules en kortingen om je portemonnee een plezier te doen.

Lees meer over Budgethacks voor trein en bus die je helpen autominderen

Het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Het is gebeurd: we hebben het eindrapport van de allereerste 30 Dagen Minder Wagen bezorgd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en Filip Boelaert, secretaris-generaal van Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het rapport is gebaseerd op alle input van de deelnemers en bevat concrete aanbevelingen die de minister en andere beleidsmakers meteen kunnen implementeren.

Lees meer over Het rapport van 30 Dagen Minder Wagen

Duurzaam op internationale handelsreis: Elements toont dat het kan

Voor haar activiteiten moet het achtkoppig salesteam van Elements vaak op (verre) handelsreis. Het bedrijf doet haar best om haar personeel zo duurzaam mogelijk op bestemming te krijgen. En die moeite loont, zo blijkt.

Lees meer over Duurzaam op internationale handelsreis: Elements toont dat het kan

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van