Van 30 naar 365 dagen minder wagen gaan doe je zo!

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt minstens 21 dagen. Met een maand autominderen in juni ben je alvast goed begonnen! Maar een goede gewoonte omzetten tot een automatisme duurt zo’n twee tot drie maanden. Blijf dus zeker deze goede gewoonte vasthouden! Maar hoe doe je dat?

Geschreven door Hanne, op 04 juli 2024

Focus op de voordelen

Minder autorijden betekent meer avontuur, meer sociaal contact, een betere gezondheid en minder stress. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is het ook nog eens goed voor de portemonnee! En onthoud: dankzij 30 Dagen Minder Wagen hebben we samen ettelijke tonnen CO2 bespaard. Bovendien zorgt iedere kilometer die jij niet rijdt voor een rustigere en veiligere leefomgeving.

Ga voor ‘genomen’ keuzes

Spreek met jezelf af welk type verplaatsing je ALTIJD duurzaam zal doen. Kies voor een verplaatsing die je vaak doet. Ga bijvoorbeeld altijd #goedopweg naar je werk. En maak dan een plan waarbij je kiest uit de vele duurzame opties: carpoolen met collega’s, autodelen, de trein of de bus nemen, met de fiets (of gewoon te voet) of een combinatie van een aantal van deze alternatieven.

Zo hoef je niet telkens weer na te denken of je nu wel of niet met de auto gaat. Regent het? Neem het openbaar vervoer. Ga je een dagje of weekend naar zee? Neem dan telkens de trein, eventueel in combinatie met de kusttram. De hobby's van de kinderen? Regel een fiets- of carpool en wissel de verantwoordelijkheid af met andere ouders (zo heb jij wat meer tijd voor jezelf). Korte verplaatsingen van minder dan 5 kilometer? Neem dan altijd de fiets. Naar de sportclub? Nooit met de auto natuurlijk! Zweten doe je toch al. En zo verder, en zo voort.

Zoek mede-enthousiastelingen

Sociale controle en dingen in groep doen: dat werkt! Vraag eens rond in je omgeving. Zoek naar gelijkgezinden in je omgeving. Of leer ze kennen, bijvoorbeeld via online groepen en fora. Maak een Whatsapp-groepje dat je bij de les houdt als je op het punt staat om toch overstag te gaan. Vergeet ook niet dat je auto’s en ritten kunt delen met leuke mensen die samen met jou goed op weg zijn!

Word autodeler …

Autominderen, allemaal goed en wel, maar wat met die suikertante die op de boerenbuiten woont? Die tweehonderd liter potgrond van het tuincentrum naar huis? Geen nood, want delen is het nieuwe hebben. Aan autobezit zijn heel wat vaste kosten verbonden, denk maar aan belastingen en verzekeringen. Rijd je minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar door te kiezen voor autodelen. Bovendien kan je telkens kiezen voor een wagen op maat. Je halve tuin naar het containerpark voeren? Dan kies je toch gewoon een bestelwagen!

Maar het financiële is niet het enige voordeel van autodelen. Een private wagen staat immers zo’n 95% van de tijd stil. Een deelauto vervangt op die manier zo’n 4 tot 15 privéwagens. Allemaal parkeerplaatsen die kunnen worden vrijgemaakt voor meer groen- of speelruimte in jouw straat!

… Of deel je eigen wagen!

Heb je zelf een wagen en wil je die graag houden? Geen probleem, ook jouw eigen wagen kan je delen! Je blijft ‘baas’ over je eigen wagen, maar anderen kunnen gebruik maken van jouw auto. Zo wordt hij optimaal gebruikt. Je kan kiezen of je hem deelt met een vaste groep buren of kennissen, of liever af en toe, wanneer het jou uitkomt. Het doet je portefeuille deugd, je leert je buren (beter) kennen en je gaat auto-matisch ook bewuster om met je verplaatsingsgedrag.

Laat je helpen

Kom je onderweg een probleem tegen? Hobbels op je fietsroute? Geef ze door via de Fietsersbond app: zo kan de VRT jouw melding eventueel ook mee opnemen in het verkeersbulletin voor fietsers. Een ontoegankelijk pad of een weg die er slecht bij ligt? Geef het door aan het meldpunt van Trage Wegen en zij doen het nodige.

Neem je de bus en trein? Met de apps van De Lijn en de NMBS heb je altijd een dienstregeling bij de hand. Je krijgt niet alleen realtime info over je verbinding, je kan er ook je tickets mee kopen. Over tickets gesproken: wist je dat je op de website van de NMBS een pagina hebt waarmee je makkelijk de goedkoopste ticketformule vindt? Het testen waard!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Reistip: 5 bestemmingen bereikbaar met de trein

Heb jij je reis voor deze zomer al gepland? Op heel wat bestemmingen ben je sneller met de trein dan met de wagen! We selecteerden voor jou 5 reisbestemmingen die vanuit Brussel minder dan 6 uur reizen zijn per trein. Vergeet alle filestress en neem het langzaam veranderende landschap in je op. Al is ‘langzaam’ relatief op een hogesnelheidstrein.

Lees meer over Reistip: 5 bestemmingen bereikbaar met de trein

Win fijne prijzen met Scone, de app die je helpt om CO₂-neutraal te worden

Wil je echt weten hóe goed je bezig bent, installeer dan Scone! Da's een Belgische app die je helpt om je CO₂-voetafdruk te verkleinen. Je installeert 'm via deze link of scan de QR-code hieronder. Zet je locatiegegevens op 'AAN' en je bent vertrokken.

Lees meer over Win fijne prijzen met Scone, de app die je helpt om CO₂-neutraal te worden

"Beste politici, kan het qua mobiliteit misschien ook meer zijn dan enkel goede voornemens?"

Meer verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, onze politici hebben er de mond van vol. Allemaal goed en wel, maar put the money where your mouth is. Autokilometers verminderen is een must. Maar als degelijke alternatieven en promotie van actieve verplaatsingen geen grotere hap van het mobiliteitsbudget krijgen, krijgen alle goede intenties van de wereld geen enkele extra pendelaar op de trein of fiets.


Lees meer over "Beste politici, kan het qua mobiliteit misschien ook meer zijn dan enkel goede voornemens?"

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van