Dit zijn de ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen!

30 Dagen Minder Wagen heeft een prachtige groep ambassadeurs weten te strikken. Niet allemaal bekende gezichten voor het grote publiek, maar dat is voor ons niet van belang. Wat telt is dat ze allemaal een duurzame levensstijl omarmen en anderen willen inspireren. Ze laten dit zien in hun werk, op sociale media, op televisie of in interviews. Maar vooral in hun dagelijkse denken en handelen. We zijn hen enorm dankbaar. De tien ambassadeurs van 30 Dagen Minder Wagen op een rijtje!

Geschreven door Hanne, op 15 mei 2024

Lidewij Nuitten

Lidewij Nuitten

Documentairemaakster Lidewij Nuitten ken je misschien van haar reportages op Iedereen Beroemd en programma’s zoals ‘Waar is Mark?’ of ‘De Maagdenclub’. Haar creaties gaan over het leven zoals zij het ziet, in al zijn schoon- en lelijkheid. Daarbij verplaatst ze zich vaak met de trein. Ze maakte zelfs een documentaire op de langste treinverbinding in België. In "Tussen Eupen en Oostende" praatte ze met reizigers en personeel en liet ze zien hoe ons land terug recht krabbelde na de coronacrisis.

Lien Van de Kelder

Lien Van de Kelder copy Sofie Silbermann

Foto: ©

Staat vooral bekend als actrice (o.a. Thuis en Zone Stad), maar heeft nu al een tijdje een carrière als jurist. Lien is sociaal betrokken en was ambassadeur voor enkele goede doelen, maar ook voor het Reach-project van UZA Foundation rond luchtvervuiling in de buurt van scholen.

Nic Balthazar

Nick Balzakhaar

Noem hem geen BV, maar een BK! Een bekende klimaatactivist. Toen we de televisiemaker de vraag stelden of hij ambassadeur wou zijn, twijfelde hij geen seconde en liet hij ons weten enkele gekke ideetjes te hebben. We zijn benieuwd!

Madam Bakster

Madam Bakster

Laura Verhulst is waarschijnlijk de bekendste bakker van Vlaanderen. De Gentse West-Vlaamse leerde ons “guiltyfree” snoepen. Onlangs kreeg ze een dochter. Ze vervoert die veel met de bak(haha)fiets en doet er zelfs haar leveringen mee. Niet eenvoudig met de prachtige taarten die ze maakt. Reizen doet ze het liefst met de trein. We geven ze groot gelijk!

Hendrik Vos

Hendrik Vos 1

Deze specialist in de Europese politiek wordt in Gent ook wel “de fietsende professor” genoemd. Hij knalde enkele jaren geleden zelfs zo snel een col op dat niemand eraan twijfelde dat hij een even goede prof(haha)wielrenner had kunnen zijn. Zelfs na een lezing schrikt hij er niet voor terug om ’s avonds laat nog tientallen kilometers naar huis te fietsen.

Katoo Fournier

On a slow yourney Katoo Fournier 2

Haar naam zal niet direct een belletje doen rinkelen, maar misschien wel haar Instagramaccount On a slow journey. Katoo leeft graag traag. Ze toont ons de imperfecte schoonheid van dat onvolmaakte leven. En ook haar garderobe. Benieuwd naar haar 30 Dagen Minder Wagen-outfit!

Marilyn Van Moerkerke

Ecologista on a budget

Tips nodig om je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook betaalbaar te houden? Volg dan zeker deze “ecologista on a budget" op haar blog en op Instagram. De student verpleegkunde leert je alles over eerlijke mode, duurzaam reizen en serveert je lekkere veggie & vegan recepten. Haar stage doet ze bij Wheel of care, een thuiszorgorganisatie die de rondes doet met de fiets!

Britt Buseyne

Sustainabrittly

Ze is een podcaster van het eerste uur. In Sustainababbles praat ze met geëngageerde ondernemers over duurzaam ondernemerschap met een meerwaarde voor de maatschappij. Op Instagram bekend als Sustainabrittly.

Kresimir Strganac

Kresimir

Een enthousiastere ambassadeur dan Kresimir zal je niet vinden. De elektricien uit Oostakker rijdt door weer en wind met zijn fiets om zijn klussen uit te voeren. Kresimir zorgt er eigenhandig voor dat de dooddoener “stielmannen kunnen niet zonder hun "camionette" de vuilnisbak in kan. Kresimir is de max!

Eline Rey

Eline Rey

De Limburgse Influencer Eline Rey strooit met tips rond “mindful kopen en kleden”. Zes jaar geleden besliste ze om fast fashion te mijden en enkel nog voor duurzame mode te kiezen. Wanneer de zon schijnt maakt ze graag lange wandeltochten met haar hond.

Cathy Macharis

Cathy Macharis 20230317 VUB Klimaat Bootcamp 2023 By Thierry Geenen0190

Deze hoogleraar aan de VUB in de faculteit Economie is de coördinator van het Huis van de Duurzame Transitie. Daar bestuderen meer dan 200 toegewijde onderzoekers de omslag naar een duurzamere wereld. Op haar eigen energie bespaart ze alleszins niet: ze publiceerde al meer dan 100 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en 12 boeken.

Jonathan Van Nieulande

Jonathan Van Nieulande

Zonder twijfel het grootste zotje van onze ambassadeurs. Hij vertrok in 2022 voor een fietstocht van Alaska tot Ushuaia. Bijna 30.000 kilometer en twee jaar later kwam hij helemaal verwilderd terug met fietstassen die scheurden van de epische verhalen. Die kan je gelukkig lezen op zijn blog en Instagrammaccount Cycling.through.life.

David Van Ooteghem

David Van Ooteghem

Professioneel radiopresentator en lolbroek. Zijn dagelijkse programma heet Spits, maar hij staat er zelf zelden in. Want zowat elke verplaatsing maakt hij met de trein en de metro. En in zijn vrije tijd zit hij graag op zijn retrokoersfiets.

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Meedoen aan 30 Dagen Minder Wagen? Dit is waarom!

Meedoen met 30 Dagen minder Wagen? Daar zijn niet één, maar verschillende redenen voor. Voor de twijfelaars: ontdek hieronder waarom!

Lees meer over Meedoen aan 30 Dagen Minder Wagen? Dit is waarom!

Win een outdoor wandelpakket

Minder wagen, dat is ook meer buiten zijn. Ga op ontdekking met een minimale voetafdruk. Doe mee aan onze foto-wedstrijd #wandelenzonderwagen en maak kans op een uitgebreid outdoorpakket. Wat dacht je van een kwalitatieve lichtgewicht tent of een comfortabele duurzame rugzak. Benieuwd wat je kan winnen en hoe je mee doet? Lees snel verder hieronder.

Lees meer over Win een outdoor wandelpakket

Kurt De Wilde deed in 2023 mee met 30 Dagen Minder Wagen

Veel mensen zijn al bewust bezig met hun mobiliteit. 30 Dagen Minder Wagen stimuleert twijfelaars om ook de stap te zetten. We contacteerden drie deelnemers van de editie 2023 met de vraag of ze tips hebben voor mensen die nog twijfelen. Vandaag: Kurt De Wilde

Lees meer over Kurt De Wilde deed in 2023 mee met 30 Dagen Minder Wagen

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van