Burgers nemen voorbeeldrol in duurzame mobiliteit, maar waar blijft de overheid?

De afgelopen maand gingen duizenden Vlamingen de uitdaging van 30 Dagen Minder Wagen aan: ze verplaatsten zich 30 dagen zo weinig mogelijk met de auto. Met succes. Na afloop weerklinkt één boodschap bij de deelnemers: het is aan de overheid om duurzame mobiliteit overal haalbaar en aantrekkelijk te maken.

Geschreven door Hanne, op 04 juli 2024

‘t Gaat niet goed met onze mobiliteit

Heel wat Vlaamse sectoren zitten op koers om hun CO2-uitstoot te verminderen, maar de uitstoot veroorzaakt door mobiliteit blijft jaar na jaar groeien. Het fileprobleem, dat ons vorig jaar 5 miljard euro kostte, wordt elk jaar groter. Verkeersongevallen en luchtvervuiling maken te veel slachtoffers en hebben een grote maatschappelijke kost. Meer investeringen in duurzame mobiliteit biedt een oplossing voor al deze problemen.

Burgers tonen dat het wél kan

In juni namen de 7000 deelnemers van 30 Dagen Minder Wagen zo weinig mogelijk de auto. Al doende ontdekten ze onverwachte voordelen van fietsen, stappen, autodelen en trein-tram-bussen. Zo heeft de fietsende elektricien Kresimir nooit meer moeite om te parkeren. Of neem kinesist Philippe, die fietsend de files omzeilt en daardoor in minder tijd meer patiënten kan bezoeken. Hun klanten voelen het in de portemonnee, want ze hoeven geen vervoerskosten te betalen. De gezamenlijke inspanning van al deze mensen toont aan dat er wel degelijk een draagvlak is voor meer duurzame mobiliteit.

“Het geeft me zoveel vrijheid dat ik het echt elke zelfstandige aanraad."
Kresimir Strganac, de fietsende elektricien


Regeringen aan zet: maak duurzame mobiliteit voor iedereen toegankelijk

Voor veel mensen is autominderen niet evident. Door de hervormingen van het openbaar vervoer zijn bus en trein steeds minder een optie. Autodelen staat buiten de steden nog niet op punt. De lamentabele staat van veel fiets- en voetpaden zorgt ervoor dat ouders hun kinderen toch met de auto vervoeren.

“7000 mensen die hun best doen om een maand lang de auto te laten staan. Dat is een duidelijk signaal dat er een groot draagvlak is voor duurzame en actieve vervoerskeuzes. Een kwart van de Belgen heeft eenvoudigweg geen auto. Ook zij moeten zich kunnen verplaatsen.”
Barbara Janssens, coördinator Netwerk Duurzame Mobiliteit.

Duurzame mobiliteit is vandaag dus geen synoniem voor betrouwbaar, comfortabel, betaalbaar en veilig. Dat moet anders. De oplossing ligt in een toekomstgerichte herverdeling van het mobiliteitsbudget, waarin duurzame vervoermiddelen het grootste stuk krijgen. De boodschap van de deelnemers van 30 Dagen Minder Wagen aan de nieuwe ministers van Mobiliteit is dan ook simpel: maak van duurzame mobiliteit de logische en makkelijke keuze.


  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

De Gezinsbond: ‘Slechts 5% van ons personeel neemt de wagen naar het werk’

Slechts 5% van het personeel van de Gezinsbond neemt de wagen naar het werk. Maar liefst 80% komt met het openbaar vervoer, de rest neemt de fiets. Het helpt natuurlijk wel dat het kantoor, in hartje Brussel, makkelijk bereikbaar is met trein en metro. Maar de Gezinsbond heeft ook steeds een “openbaar vervoer-vriendelijke” houding aangenomen in zijn personeelsbeleid.

Lees meer over De Gezinsbond: ‘Slechts 5% van ons personeel neemt de wagen naar het werk’

Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Na een maand proberen denk je misschien: zo zonder auto leven, dat lukt me wel aardig. Hou die gedachte zeker vast, want waarom zou je per se een eigen wagen houden die toch maar 95% van de tijd stilstaat? Is de tijd én je geest rijp om afscheid te nemen van jouw (trouwe) vierwieler? Dan helpt dit lijstje om ervoor te zorgen dat er geen tranen vloeien en dat je geen praktische zaken over het hoofd ziet.

Lees meer over Een leven zonder eigen auto … Kanda?

Wie zit er achter 30 Dagen Minder Wagen?

De 30 Dagen Minder Wagen is een campagne van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. We werken samen met het Departement van Mobiliteit en Openbare Werken, en onze mobiliteitspartners Cambio autodelen en Blue Bike. Een breed netwerk aan enthousiaste steden, gemeenten en organisaties zet de campagne mee in de schijnwerpers.

Lees meer over Wie zit er achter 30 Dagen Minder Wagen?

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van