Geef je engagement een andere invulling

Krijg je maar niet genoeg van duurzame mobiliteit en wil je nóg meer het verschil maken? Dat kan door vrijwilliger te worden binnen een van de vele mobiliteitsorganisaties die samen de campagne 30 Dagen Minder Wagen trekken. Want duurzame mobiliteit verbindt! Een greep uit het aanbod.

Geschreven door Hanne, op 05 juli 2024

Word vrijwilliger bij Mobitwin

Mobitwin is de sociale mobiliteitsdienst van Mpact vzw. De dienst biedt een betaalbaar alternatief voor mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. Als vrijwilliger bij Mobitwin help je minder mobiele mensen of mensen met een laag inkomen om in beweging te blijven en deel te nemen aan het dagelijkse leven.

👉 Vind een Mobitwin Centrale in jouw buurt

Word vrijwilliger bij de Fietsersbond

Voor fietsers, door fietsers: dat is de slagzin van de Fietsersbond. En dat mag je gerust letterlijk nemen: meer dan 1000 vrijwilligers zijn actief in zo’n 120 afdelingen, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Zij houden de vinger aan de pols van wat er leeft op fietsgebied in hun gemeente. Door acties en campagnes te organiseren en de fiets lokaal op de politieke agenda te plaatsen, maken ze een echt verschil.

👉 Vind een Fietsersbondafdeling in jouw buurt

Promoot duurzaam toerisme met Groene Halte

Ontdek je graag prachtige landschappen? Zin om duurzaam toerisme te promoten? Trein Tram Bus zoekt voor haar Groene halte Wandelingen vrijwilligers die routes up-to-date willen houden, foto’s willen nemen en wandelingen willen promoten. Trek je wandelschoenen aan, spring de trein of bus op en je bent vertrokken!

👉 Meer weten

Word vrijwilliger binnen een werkgroep Trage Wegen

Om trage wegen in kaart te brengen, te evalueren, verbeteren en op te volgen doet Trage Wegen vzw een beroep op heel wat vrijwilligers. De padvinders brengen de trage wegen in hun gemeente in kaart door ze op terrein te bekijken en in kaart te brengen. Ze gaan actief in dialoog met het stads- of gemeentebestuur en brengen verbeterpunten naar voren. De Wegspotters zorgen voor de nazorg. Als meter of peter van een specifieke trage weg signaleren ze problemen zoals zwerfvuil, omgewaaide bomen, ... zodat de trage weg altijd toegankelijk blijft.

👉 Bekijk hoe je trage wegen in jouw buurt op de kaart kan helpen houden

Leer volwassenen fietsen (of geef ze wind in de haren) bij Mobiel 21

Fietsen is fantastisch. Het is een toegankelijk vervoersmiddel, ook voor mensen met weinig financiële middelen. Toch zijn er heel wat volwassenen die nooit hebben leren fietsen. De Fietsschool helpt deze mensen in het zadel met laagdrempelige fietslessen. En daar heeft ze de hulp van vrijwilligers voor nodig!

Liever minder mobiele mensen opnieuw laten genieten van de wind in de haren? Dat kan ook bij Mobiel 21! Met Gedeeld Fietsplezier kan je aansluiten bij een bestaand initiatief en af en toe een ritje maken, of zelf een initiatief opstarten in jouw buurt.

Word ambassadeur van autodelen

Autodelers starten vooral door mond aan mond reclame. Daarom is autodelen.net altijd op zoek naar enthousiaste autodelers die ervaringen willen delen en mensen informatie willen geven over de mogelijkheden. Wil jij je autodeelverhaal delen en ambassadeur worden van autodelen.net? De organisatie brengt je in contact met andere autodelers en helpt je voort met tips en inspiratie!

👉 Meer informatie over het ambassadeurschap

Kinderfiets-bibliotheek ‘Op Wielekes’

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Wie lid wordt heeft altijd toegang tot goede en kwalitatieve kinderfietsen op maat. Zo hoeven ouders niet elke paar jaar een nieuwe fiets te kopen voor de opgroeiende kroost! Op Wielekes zag in 2014 het levenslicht in Ledeberg bij Gent, maar kent ondertussen verschillende depots in heel Vlaanderen, gedragen door vrijwilligers, organisaties of steden en gemeenten. Zin om bij te dragen aan dit mooie project?

👉 Ondersteun een bestaand depot of start een nieuw depot in jouw buurt!

Word gemachtigd opzichter

Gemachtigd opzichters spelen een cruciale rol in het waarborgen van een veilige schoolomgeving. Elke dag helpen zij talloze kinderen veilig oversteken in de buurt van de schoolpoort. Of het nu regent, sneeuwt, of de zon schijnt, zij staan paraat om de veiligheid van kinderen, ouders en grootouders te garanderen.

Iedereen vanaf 18 jaar kan, na een opleiding bij de politie, gemachtigd opzichter worden. Wil je bijdragen aan een veiligere omgeving?

👉 Informeer dan bij je gemeente!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Maak je mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst

In een wereld die CD’s vervangt door Spotify en DVD’s door Netflix, zien we dat ook het ‘consumeren’ van mobiliteit belangrijker wordt dan het ‘bezit’ ervan. Een duurzaam mobiliteitsbeleid beantwoordt daarom niet alleen aan de vraag naar meer sustainability. Ook werknemers uiten de behoefte naar meer autonomie en duurzaamheid.

Lees meer over Maak je mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst

Oxford-fietsen zijn kwalitatief, duurzaam én lokaal

Laat je niet misleiden door de Engelse naam: Oxford is wel degelijk oer-Belgisch en monteert al drie generaties lang fietsen van topniveau. Met een focus op kwaliteit, zijn deze fietsen speciaal ontworpen voor het Belgische wegdek en de grillige weersomstandigheden.

Lees meer over Oxford-fietsen zijn kwalitatief, duurzaam én lokaal

Kresimir, de elektricien op de fiets

Kresimir Strganac is elektrieker op de fiets. Maar dat betekent niet dat hij nooit de wagen gebruikt. Dat hoeft ook niet. Hoe hij zijn werk als vakman op de fiets uitoefent? Dat lees je hieronder!

Lees meer over Kresimir, de elektricien op de fiets

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van