De gezondheidsvoordelen van autominderen en de impact daarvan op je gemeente

We leven in een wereld waarin autorijden vanzelfsprekend lijkt te zijn geworden. We springen in de wagen voor korte en lange afstanden, zonder er al te veel bij na te denken. Daarom willen we je eens stil laten staan bij de gezondheidsvoordelen van het autominderen voor je medewerkers en de impact daarvan op je gemeente.

Geschreven door Hanne, op 16 maart 2024

Het verminderen van je autogebruik leidt tot een gezondere levensstijl. De voordelen van actief transport, zoals fietsen of lopen, worden al jarenlang onderkend. Maar wist je dat minder autorijden ook kan leiden tot minder stress, een betere mentale gezondheid en een grotere productiviteit op de werkvloer? Een onderzoek in opdracht van Lease a Bike toont aan dat werknemers die actief pendelen minder stress ervaren dan hun collega's die met de auto reizen. Bovendien heeft regelmatig fietsen of wandelen een positieve invloed op de creativiteit en het geheugen. Allemaal voordelig voor de productiviteit en het welzijn van je team.

Niet alleen je personeel profiteert van minder autorijden. Ook het bedrijf zelf kan er baat bij hebben. Het verminderen van het aantal auto's op de weg leidt tot minder uitstoot en dus een verbetering van de luchtkwaliteit in je bedrijfsomgeving. Dit is goed voor het imago van je gemeente en zorgt voor een aangenamere en gezondere werkplek. Treinpendelaars werken bovendien vaak tijdens de rit van en naar het werk, hetgeen de werk-privébalans ten goede komt.

En dan hebben we het zelfs nog niet gehad over de voordelen voor de portemonnee. Minder autorijden betekent minder uitgaven aan brandstof, parkeertickets, onderhoud en verzekeringen. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor jouw bedrijf.

Ontdek hoe het verminderen van autorijden jouw gemeente kan transformeren naar een gezondere, productievere en duurzamere toekomst. Investeer in de gezondheid en het welbevinden van je medewerkers en inwoners door de auto te laten staan en nieuwe manieren van vervoer te omarmen. Maak van jouw gemeente een pionier in duurzame mobiliteit. Doe vandaag nog mee aan de beweging voor een duurzame toekomst!

  • Vertel het voort:

Meer inspiratie

Vijf bestemmingen op minder dan 6 uur reizen van Brussel

Reizen zonder eigen wagen is zalig rustig. In de trein heb je alvast geen last van files en je kan vaak nog genieten van het mooie landschap (of verdrinken in de ogen van je reisgezelschap). Het vraagt misschien ietsje meer voorbereiding, maar dat is het meer dan waard om dichtbij zoveel moois te kunnen ontdekken.

Lees meer over Vijf bestemmingen op minder dan 6 uur reizen van Brussel

Geld groeit niet aan de bomen

Erger nog, het kost ons net bomen. Het geld dat jij bij de bank parkeert, blijft daar immers niet in een kluis liggen. Het wordt geïnvesteerd. En die investeringen zijn niet altijd zo positief voor mens, milieu of planeet. Grootbanken financieren bijvoorbeeld nog massaal fossiele brandstoffen of schadelijke industrie. Ook Belgische banken doen hieraan mee, met jouw geld. Wij vroegen aan vdk bank, de duurzaamste bank van België, en sponsor van 30 Dagen Minder Wagen hoe het anders kan en moet.

Lees meer over Geld groeit niet aan de bomen

Applaus voor fietsers!

Traditioneel geven de Fietsersbond en GRACQ op Wereldfietsdag massaal applaus voor de fietsers. Ook in 2024, op de ochtendspits van maandag 3 juni, worden met zoveel mogelijk teams fietspendelaars beloond en aangemoedigd met een daverend fietsapplaus. Aangezien 3 juni dit jaar ook op de eerste weekdag in juni valt, kan het fietsapplaus meteen ook een mooie aftrap van het 30 dagen minder pendelen met de wagen vormen.

Lees meer over Applaus voor fietsers!

Ja, stuur me alle tips!

Doe mee aan de 30 Dagen Minder Wagen en ontvang massa’s tips, tricks én een pak voordelen van onze mobiliteitspartners. Door de challenge aan te gaan kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook meteen input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Een actie van

logo netwerk duurzame mobiliteit

Met de steun van